2013. május 1., szerda

Alteil - Böngésző alapú Online TCG


Mi a TCG? Azaz a gyűjtögetős kártya játékokról:
A TCG (Trading Card Game, sok helyen Collectible Card Game, vagyis Gyűjtögetős kártyajáték) a fiatalok körében még a mai napig valamilyen szinten népszerű szórakozási forma.
Egyesíti a fantasy játékok hangulatát, a gyűjtögetés élvezetét és a stratégiai játékok izgalmát.
Az első ilyen stílusteremtő játék az 1993-ban megjelent Magic: The Gathering volt, ami mai napig a legnépszerűbb közülük.

Kártyák különböző játékokból:

    
Balról jobbra: Vampire: The Eternal Struggle, Magic: The Gathering, 
World of Warcraft: The Trading Card Game, Hatalom Kártyái Kártyajáték

A játékhoz minden játékosnak rendelkeznie kell paklival, melyet saját ízlése szerint rakhat össze a játékban található esetenként több ezer különböző lapból. A választéknak csupán pénztárcánk szabhat határt, mivel a jobb vagy ritkább lapok jóval drágábbak lehetnek.
Ha boltokban találkozunk vele, láthatunk alappaklikat, melyek már összeállított használható paklik, fix lapokkal és láthatunk kiegészítő (úgynevezett booster) csomagokkat, melyek véletlenszerűen tartalmaznak lapokat. Az utóbbiaknál (mint akárcsak egy kaparós sorsjegynél) járhatunk nagyon jól vagy akár rosszul is.
Később a többi játékossal üzletelve a számunkra felesleges lapjainkat elcserélhetjük más számunkra szükséges lapokra vagy akár el is adhatjuk, ha van rá kereslet.
Ezekből a játékokból amúgy versenyek is indulnak, melyeken komoly jutalmak is lehetnek.
Röviden és tömören a TCG-ről: jó agytorna, remek szórakozás és mivel a játékosok egymással találkoznak játék vagy üzlet kapcsán, így új kapcsolatok, esetleg barátságok alakulhatnak ki ... viszont rettentő drága mulatság tud lenni.

Játékosok WoW: TCG-t játszanak

Hogy néz ki egy ilyen játék közben?
Általában úgy, hogy a játékosok rendelkeznek életpontokkal, játék előtt megkeverik paklijaikat, és húznak lapokat. A játék körökre bontott, a saját körében mindenki húz egy lapot a paklijából, kap manát (varázspontokat), melyekből lapokat (varázslatokat vagy lényeket) játszhat ki. Ezt úgy kell elképzelni, hogy minden lapnak van mana költsége, ami függ a lap erősségétől. Gyengébb lapot kevés manába kerül kijátszani, a drágábbat többe.
Ezek után a játékos lényeivel a másik játékosra támadhat, vagy képességeket használhat. Ha végzett átadja a körét a másik játékosnak. Addig megy így a játék, amíg valamelyik játékos nem győz (ez általában akkor történik, ha az ellenfélnek elfogynak az élet pontjai).

   


Néhány Alteil kártya... most nézzétek meg ezeket a lapokat!
Az Alteil játékról:
Alapvetően ingyenes böngésző alapú játék fizetős extrákkal, mely ötvözi a fantasy és az animék hangulatát.
A játékon belül két pénzforma a Gran és az FM. Ebből a Grant időközönként kapjuk és elég lassan (vagy gyorsan dollárért) az FM-et pedig harconként. Ha ingyen szeretnénk játszani, fontos, hogy az előbbit jól osszuk be.
Ezekből a játékon belüli fizetőeszközökből vásárolhatunk kártyalapokat vagy paklikat.
Küldetéseinkben kell harcolni játékosok és NPC-k (Non-Player Character) ellen is, melyek teljesítéséért további lapok járhatnak! Csatlakozhatunk guildokhoz, lehet barátlistánk, mint bármelyik más Online játékban.

Egy lap illusztrációja a játékból 

Az Alteil játékszabályairól:
Nos, azt kell mondanom ... ötletes!
Nincs külön pakli és kezünkben lévő lapok, hanem minden lap alapvetően egy "file"-ban található. Ez olyan mintha minden lap a kezünkben lenne. A tábla úgy néz ki, hogy minden játékos egy 3x3-as területre helyezheti egységeit, a lapok így elfoglalt helye pedig játéktechnikailag is számít.
A mana rendszer (itt Spell Point, röviden SP) jól megvan oldva. Nincs túlbonyolítva, de kellően komplex, így játék közben azzal is foglalkoznunk és számolgatnunk kell.
Körönként egy lapot tehetünk ki, legyen az varázslat (itt Grimoir), vagy egység, viszont, az elpusztult egységeinket Varázs Pontért pótolhatjuk "file"-unkból!
Másik jó dolog a Soul Card rendszer. Életpotjaink kártyákban vannak. Öt kártyát választhatunk játék elején. Minden kártya eltérő életponttal rendelkezhet (eddig 1 és 3 LP közt találkoztam velük) ezenkívül minden egyes leütött Soul Card-nak érvénybe léphet ilyenkor egy Soul Skill-ként említett képessége (például 30 sebzés egy lénybe, vagy kapsz két SP-t).  

Egy meccs két játékos közt

Mirage Master:
Ez egy az Alteilben található mini-játék, ami gyakorlatilag egy kártya fordítgatós memória játék, mellyel további Grant és FM-et szerezhetünk harcok nélkül. A játék nehézsége állítható, de minél nehezebb szinten játsszuk, annál nagyobb a jutalom.

Screenshot a Mirage Masterból

És utolsó körben:
A játékot ajánlom azoknak, akik szeretik az online játékokat vagy a gyűjtögetős kártyajátékokat.
Jól ötvözi a két játékforma pozitív tulajdonságait, a kártyák szépek, bár sajnáltam, hogy cserélgetésre nincs lehetőségünk.
A játék amúgy rendszeresen lehetőséget biztosít egy bizonyos Master Programra is, ahol haladó játékosok foglalkozhatnak a kezdő játékosokkal jutalomért, ami egy nagyon jó ötlet szerintem!
Ha bárkit érdekel, a web-oldal címe: http://www.alteil.com/

Szokásos befejező soraim következnek, melyek szerint remélem megtetszett a játék nektek és ha úgy döntötök kipróbáljátok, jó szórakozást hozzá!
Szép napot! ^^

Cseri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése