2013. május 29., szerda

KAMEHAMEHAAAAAA!!!!


It's over Nine Thousaaaaaand!

Ahham, beszéljünk egy kicsit a Dragon Ballról. Miért vettem elő egy olyan témát amit valószínűleg a '91-'92 előtt születettek többé-kevésbé ismernek?
Kezdetnek egy ismerősöm dobta fel a témát, hogy érdemes lenne írni róla, de aztán jó magam is kedvet kaptam hozzá. Valljuk be, ez a sorozat legtöbbünk gyermekkorában jelen volt!

Röviden a mangákról:
A manga japánul képregényt jelent, itt Európában pedig a japán stílusú képregényt értjük alatta. Ez a stílus a tradicionális japán festészet és az amerikai képregények keveredéséből jött létre.
Mára elég színes, műfajokban gazdag stílussá nőtte ki magát.

Manga rajzstílus

Mi a fene az a Weekly Shonen Jump:
Egy heti rendszerességgel megjelenő manga magazin. Főként A 16-18 körüli srácokat célozza meg és több [kb. 20] manga sorozat fut benne, ezekből számomként ilyen 20 oldalas fejezetek jelennek meg. Ha egy sorozat véget ér újat indítanak helyette.
Jelenleg olyan cuccok futnak benne, mint a Naruto, Bleach, vagy One Piece, korábban pedig olyan nevek tűntek fel, mint a Tsubasa kapitány, Ruroni Kenshin, Yu-Gi-Oh, Sámán Király, Death Note.
Nagyon sok manga író/rajzoló futott be ezáltal.

Népszerű Shonen Jump figurák

... és a Dragon Ball manga:
Akira Toriyama által rajzolt mű, mely a Weekly Shonen Jumpban jelent meg '84 és '95 között. Később persze újra lett nyomtatva a cucc 42 kötetbe szedve.
A képregény főképp Goku életét mutatja be, gyermekkorától kezdve ... szóval sokáig.
A történet alakulása közben Goku barátokra és családra tesz szert. De mi persze nem ezért néztük!
A cselekmény többnyire vagy a Sárkány Gömbök összegyűjtésére irányul [hogy megjelenjen Shen Long a nagy sárkány és teljesítse az összegyűjtő bármilyen kívánságát], vagy az emberiség megvédésére.
Egyre és egyre erősebb ellenfelek érkeznek, amihez a főhősünknek egyre erősebbé kell válnia.
Ez a fajta történet vezetés több más művet is megihletett.

Az első kötet borítója

Dragon Ball anime sorozat:
Egy sok részes japán rajzfilm sorozat is készült a mangából, mely egy időben elég népszerű volt hazánkban. [erre még vissza térek] Ez a sorozat hűen követte a manga eseményeit. Ezt követően indult a Dragon Ball Z sorozat, mely még mindig a mangát követte, de több sci-fi és kevesebb komikus elemet tartalmazott, jobb animációval.
A GT pedig már amerikai-japán koprodukció volt.


Dragon Ball Kai:
A Dragon Ball Z 20. évfordulójára készült anime sorozat, mely a Z újra feldolgozott változata. Mivel itt már kimaradtak belőle az időhúzásos és töltelék részek, ezért jóval rövidebb és tömörebb lett, mint maga a sorozat. Kicsiny cenzúra is felütötte fejét, mely a durvább jeleneteket tette kevésbé azzá.

A Z és a Kai közötti különbség

Élőszereplős Dragon Ball film, a Dragon Ball: Evolution:
A film 2009-ben készült és nem lett túl nagy siker. Nem igazán sikerült azt a hangulatot átadnia, ami miatt az alap mű sikeres lett.
A teljesség kedvéért megnéztem én is. Annyira nem rossz, mint amennyire vártam, mégis a karakterek alig emlékeztetnek az alapműben lévőkre, CGI túlságosan agyon használt és a legkevésbé sem realisztikus, Chow Yun-fattől is láttunk már jobb alakítást, fölösleges szerelmi szál a történetben,minek említettek idegen fajokat és azt hogy Goku az űrből jött, ha a történet sci-fi részével nem foglalkoztak, hol van Krillin... HOL VAN KRILLIN?
Mindezen hibák ellenére én élveztem. Egy egyszer nézős B-kategóriás fantasynak simán elmegy.

Dragon Ball: Evolution

Egész estés anime részek:
Ezek a részek többé kevésbé jól sikerültek, sorozat rajongói szintén nagyon kedvelik ezeket.
Idén jelent meg a japán mozikban és érkezik DVD-re szeptemberben a Dragon Ball Z: Battle of Gods, mely a manga 517-518. része közt játszódik, ahol volt egy 10 év kihagyás a sztorin belül. Akira Toriyama, az eredeti mű alkotója is szervesen részt vett a munkálatokban.
Reméljük a legjobbakat és várjuk szeretettel! ^^

Battle of Gods (Kami to Kami)

DB itthon:
A Dragon Ball a '90-es évek közepén kezdett el futni hazánkban. Több jelenetet is kivágtak, azok túl brutális vagy erotikus tartalma miatt. A sorozatot később az ORTT vonta korlátozásra, mivel a sorozat törvény sértő.
... de azóta persze újra műsoron van magyar szinkronnal. Bevallom számomra az eredeti japán hangok mindig is szimpatikusabbak voltak, bár a Csőre Gábor hangú Son Gohant a Liptai Claudia hangú C-18-at szívesen megnézném!

Blikk 1999. Április 28. száma a Dragon Ball betiltását követően 

És végezetül:
Bár a Dragon Ball régi szemmel nézve, tényleg durva volt, ne feledjük el, hogy a többi shonen animéhez hasonlóan a főhős itt is értéket képvisel. Gokura nagyon jellemzőek az olyan tulajdonságok, mint a kedvesség, megbocsájtás, a család és barátok szeretete és sajnálatos, hogy sokaknak csak az erőszak és az altesti viccek estek le az egészből, de mint láttuk, a nyugat akkoriban még nem volt felkészülve erre a műfajra.
Mesélhetnék még a kártyákról, a videó játékokról és sok másról, de így is tartalmas lett ez a poszt.
Legyetek jók!


Cseri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése