2013. május 21., kedd

A "lemerevítő" rock kezdete nálam - Queens of the Stone Age



"A zene a legjobb módja, ha valamit el akarsz mondani, amit nehéz angolul. A szavak néha csak útban vannak." - Josh Homme

A stoner rockról:
A műfaj kialakulása '80-as évek végére tehető. Jellemzőek rá a erősen eltorzított gitár riffek, lassú tempó és tömör súlyos hangzás. Leginkább a blues-rock és pszichedelikus rockhoz hasonlatos, de doom-metálos elemek is előfordulnak benne. A stoner jelző a könnyű drogokhoz hasonló lemerevítő hatásra utal.


Pár szót Josh Homme-ról:
Homme a Queens of the Stone Age banda alapítója és egyetlen folyamatos tagja. Korábban a Kyuss nevű szintén népszerű stoner rock banda gitárosa volt, Jesse Hughes-al pedig megalapították az Eagles of Death Metal nevű alternatív rock bandát. Homme rengeteg hangszeren játszik és több rock műfaj is jellemző rá.
Mondhatni ő a Queens of the Stone Age banda lelke.

Joshua Michael Homme

Queens of the Stone Age:
Ezt a zenekart legelőször a tv-ből hallottam, később a Need for Speed Underground játékból köszönt vissza egy számuk, így estem bele a banda stoneres, hébe-hóba spanyolos hangzásába.
Főként a Songs for the Deaf és Lullabies to Paralyze albumokra kattantam rá elsőnek, de aztán a korábbi albumok és a 2007-ben megjelenő Era Vulgaris album is megtetszett.


... Like Clockwork:
Amiért elővettem témának a zenekart, az a közelgő album megjelenés, melyre nagyon várok. 
Négy szám már megtalálható róla youtube-on, s a hírek szerint olyan zenészek fognak közreműködni rajta, mint Elton John, Trent Reznor vagy Dave Grohl.
Emellett az albummal kapcsolatban furcsa levelek jelentek meg a zenekartól, amik még jobban megdobták az azt olvasó rajongók kíváncsiságát.

a hamarosan megjelenő album borítóján látható kép

Záró akkordok:
A Queens of the Stone Age számait ajánlom azoknak, akik szeretik a régies hangzású rockzenét, modern köntösben, pszichedelikus elemekkel.
Néhány youtube-os link.
The Lost Art Of Keeping A Secret: http://www.youtube.com/watch?v=0l0nzPpvbFs

Ennyit a Queens of Stone Age-ről. Remélem sikerült hozzá kedvet csinálni.
Jó zenehallgatást mindenkinek!
Cseri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése