2013. május 30., csütörtök

Időutazás 16 biten! A Chrono Trigger!


Ha már előző bejegyzésemben írtam a Dragon Ballról, muszáj megemlítenem a Chrono Triggert is! ^^

A keletkezéséről:
Az 1995-ben Super Nintendora megjelent rpg játékot a Square [hozzájuk kötődik a Final Fantasy is] fejlesztette és adta ki, Akira Toriyamát [a Dragon Ball alkotóját] is bevonva készítésbe és illusztrálásba.
A játékot később kiadták Play Station-re, Nintendo DS-re és okos telefonokra is. A játék a maga idejében nagy siker volt!

Toriyama le sem tagadhatná, hogy részt vett a játék megalkotásában.

A történet:
Egy fantasy világban járunk. Hősünk Crono, aki hajszínét leszámítva megszólalásig hasonlít Son Gokura, egyfajta alternatív középkori világban él. Már évszázadok teltek el azóta, hogy legyőzték a gonosz varázslót, Magust és azóta tartós béke honol. Goku ... khm ... akarom mondani Crono elmegy egy ünnepségre, ahol barátja Lucca, a lila hajú engineer csaj akarja bemutatni új találmányát, a teleport gépet. Eközben Crono egy hisztis csajsziba ütközik, akiről később kiderül, hogy nem más, mint Marle hercegnő inkognitóban.
Mikor Lucca önként jelentkezőt kér gépének bemutatására, Marle jelentkezik, de a mutatvány közben a nála lévő varázs nyaklánc reakcióba lép a géppel, megjelenik egy féregjárat és beszippantja a hercegnőt. Természetesen a nyaklánc a gépben marad. :P
Crono, mert totál badass, úgy dönt a lány után megy és megmenti. Annak ellenére, hogy mindenki leszeretné beszélni, mert fogalmuk sincs mi van a féregjárat túloldalán, fogja nyakláncot, belép a teleport gépbe és bekerül ő is a féregjáratba.
Hősünk a múltban találja magát, méghozzá a Magus ellen folytatott háború idején. Először is megmenti a hercegnőt, ehhez időközben csatlakozik Lucca, aki rájött hogyan lehet a időutazni a féregjáratok használatával, és Frog, a békává változtatott lovag. Miután ez sikerült, mind hárman elbúcsúznak Frogtól és vissza mennek a saját idejükbe, ám itt sem pihenhetnek sokáig. Események újabb időutazásra kényszerítik a frissen hazatért triót, ezúttal a távoli jövőben utaznak, ahol poszt-apokaliptikus látvány fogadja őket. Miután találkoztak Roboval, a robottal, rájönnek, hogy az ezt okozó apokalipszis 1999-ben volt [biztos ti is emlékeztek rá].
Hőseink célja ezek után, hogy további időutazgatások folytán megakadályozzák ennek bekövetkeztét. Nyomozgatások, kalandok és harcok során csatlakozik még hozzánk Ayla, az ősember nő és ha ügyesek vagyunk akár maga a gonosz varázsló, Magus is!

Marle-t benyeli az idő átjáró
Ne mondjátok, hogy ennél jobb grafikára számítottatok egy SNES* ROM-tól!

Játék menet:
A játék mellék küldetésekben és többágú befejezésekben is bővelkedik. Az openworld játékstílusnak köszönhetően pedig szabadon járhatunk a világban ... és utazhatunk az időben. Külön tetszik, hogy amit megváltoztatunk a múltban, az megváltozik a jelenben is. :)
A települések és a játékbeli helyek között térképes rendszerrel mehetünk, míg a helyeken a jól megszokott, régi felülnézetes rpg stílusban. A harcok körökre osztottak, a nyert harcokért pénz, xp és tárgy jutalom járhat, a karakterek pedig szinteket lépnek, ilyenkor státuszaik pontjaik fejlődnek és új képességeket kaphatnak.

Frog, Crono és Robo harca Magus ellen

Újabb kiadások:
A játékot később kiadták korszerűbb platformokra ugyan azzal a játék minőséggel, csupán néhány átvezető videóval megspékelve.
Terveztek egy egy korszerű 3D-s játékmenetet kínáló PS2-es verziót is, de sajnos a munkálatok félbe maradtak.


Tovább screenshotok a játékból 

Személyes vélemény:
Mivel Magyarország ebben az időben le volt maradva videojátékok terén, sajnos ez a játék csak akkor vált elérhetővé kis hazánkban, amikor már elavultnak számított. Ezt nagyon sajnálom.
A játék maga nagyon ötletes és kétségtelenül kihasználja a SNES-ben rejlő lehetőségeket. 
A történetet tekintve néha jogosan kérdőn megemelhetjük a bal szemöldökünket, de szerintem '95-ös Nintendo játéktól elvárt szintet bőven teljesíti.
A világ élvezhető és elég bő egy SNES-es rpg-hez. Én személy szerint jól szórakoztam, s mivel összesen csak az egyik befejezést vittem végig, várható, hogy egyszer, megpróbálkozok másik endinget összehozni.


Aki kedvet kapott hozzá, annak itt jó játékot kívánok!
Köszönöm, hogy elolvastátok! ^^

Cseri

*SNES: Super Nintendo Entertainment System. 16 bites kazettás videojáték, ami a régebbi kazettás Nintento fejlesztett változata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése