2013. május 8., szerda

Vissza a '90-es évek játékaihoz... Mega Man!


... mert az old school játékokból sohasem elég!

Nem is tudom miért is kezdek bele ebbe a bejegyzésbe, talán csak azért mert kis barátom, Mega Man már régóta nagy kedvencem és eme rajongásomból szeretnék valamit mutatni a világnak.

Mega Man 20. évfordulóra készült kép, melyen az összes Mega Man látható

Mi is ez?

Nos, Mega Man (vagy hazájában, Japánban Rockman) egy jellegzetes kék videojáték figura, aki később több rajzfilm és anime adaptációt kapott. Több Mega Man generáció létezik már, ahol egyre korszerűbben ábrázolva és egyre kidolgozottabb történettel, világgal rendelkezik. Én a négy általam kedvelt Mega Mannal szeretnék foglalkozni. Sorozatok neve után, odaírom zárójelben az eredeti japán címet is.

Spikes? Instan death

1. Mega Man (Rockman):
Az eredeti sorozat. A sorozat első része 1987-ben jelent meg Nintendo Entertainment Systemre (Igen, az a kazettás cucc gyermekkorunkból).

Ebben az oldal nézetes játékban hősünk egy robot, akit Dr. Light épített, hogy felvegye a harcot Dr. Willy gonosz robotjaival, akiket azért épített, hogy átvegye a világ feletti hatalmat és ... ennyi.
Későbbiekben több rész és rajzfilm is készült ehhez a szériához.
A játék mai szemmel nézve nem épp a legszórakoztatóbbak egyike, de meg kell említeni, hogy ebben a játékban fordult elő először nem lineáris pályaválasztás, ami akkor újítás volt a videojátékok világában.
Vagyis ahelyett, hogy szép sorban kellett volna menni a pályákon, mint a Marioban, (első pálya, második pálya, harmadik, negyedik, stb. ) lehetősége volt a játékosnak megválasztani a pályák sorrendjét, melyikkel kezdje és melyikkel folytassa.

     
                                    Megman a játékban                              és a rajzfilmben.

2. Mega Man X (Rockman X):

Ez a szintén oldal nézetes sorozat már Super Nintentora jelent meg 1993-ban. A Nintendo egyelfejlettebb genárációja, már jobb grafikára és hangokra és háttér zenére adott lehetőséget. A történet is fejlődött valamelyest.
X-et Dr. Light építette, sokkal a Megaman sorozat után. X egy robotok új generációját képviselte, mivel rendelkezett azzal a képességgel, hogy önálló döntéseket hozzon. Ezeket Reploidoknak hívják. Ezen Reploidok egy része megfertőződik egy vírussal, így az emberek ellen fordulnak. Az így megvadult Reploidokat Maverickeknek hívják. Ezek ellen küzd X és csapata.
A sorozat rengeteg játékot és egy anime részt kapott!

 
                                                    X a játékban                   és a játékon kívül.

3. Mega Man Battle Network (Rockman EXE):
Egy 2003-ban Gameboyra megjelent rpg. Bár szokatlan, hogy az új széria nem oldalnézetes akció játék, hanem rpg, nagy sikere lett ennek is.
Egy olyan világban járunk, ahol minden ember rendelkezik egy kis PET-nek nevezett mobiltelefonhoz hasonló készülékkel, melyen NetNavi-jét hordozhatja. Ezek a virtuális valóságban élő érzelemmel is rendelkező figurák bármilyen digitális készülékre feltudnak csatlakozni, közlekednek a hálózatokon, rendezik e-mailjeinket és képesek harcolni a számítógépes vírusok ellen ... s persze, hogy érdekes legyen a játék, egymás ellen is.
Hősünk Lan Hikari a játék elején kap egy új Navit, mégpedig Megman.exe-t. A játék során kettőjük kalandját játszhatjuk, míg a valódi világban Lannel flangálhatunk, Megamannal a virtuális valóságon belül.
A sorozat 6 Gameboy játékot, jó pár egyébb platformra kiadott játékot, 13 kötet mangát és egy 158 részes animét kapott NT Warrior címen.
Részemről ettől a szériától kezdődött Mega Man iránti rajongásom.

       
                                         Megaman.exe a játékban                                    és az animében.

4. Mega Man Star Force (Shooting Star Rockman):
2006-ban Nintendo DS-re kiadott RPG.
200 évvel a Battle Network után járunk. Navik még mindig léteznek, de az emberek már kevésbé hagyatkoznak rájuk. A világ már vezetékek helyett EM hullámokkal van behálózva. Virtuális világ helyett, most egy elektromágneses hullámokból álló világ áll a rendelkezésünkre. 
Hősünk Geo Stelar egy Omega-Xis nevű földönkívüli lénnyel találkozik, aki képes átjárni a két világ közt.
Omega-Xis (röviden Mega) egy Elektomágneses Hullám Váltást tud csinálni Geoval együtt. Ilyenkor ketten összeolvadnak (így létrehozva Mega Man itteni változatát) és szabadon tudnak mászkálni az EM világban.
Ehhez a sorozathoz 3 játék (alternatív verziókkal) és egy 76 részes anime tartozik.

        
                             Geo és Mega beszélget a játékban         és Mega Man a rajzfilmben. 

Game Over:
A felsoroltakon kívül még bőven vannak Mega Man játékok (Mega Man: Zero, Mega Man: Legends, stb.).
Jómagam csupán a négy legfontosabb szériára tértem ki, melyek elég nagyra nőtték magukat.
Az rpg-k érdekes világot tárnak szemünk elé, az oldalnézetes akció játékok pedig remek lehetőség nosztalgiázni, retrózni és persze van bennük kihívás rendesen.

Biztos vagyok benne, hogy mire ideáig eljutott valaki, kétszer is elaludt és hogy ez után a cikk után nem fog mindenki elkezdeni Mega Mannal játszani.
Ha mégis eljutottál idáig köszönöm az érdeklődést!
További szép napot mindenkinek! ^^
Cseri

2 megjegyzés:

  1. Ami a Ryuusei no Rockman animét illeti: két évada van, az egyik 55, a másik 21 részes. Így valóban 76 rész, de akkor sem mindegy, hogy melyik rész melyik évadhoz tartozik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tekintve, hogy főként a játékokról akartam írni, így ekkora részletességgel nem akartam bemenni az animékbe, csak megemlítettem, hogy léteznek.
      Minden esetre köszönöm a korrekciót! (^_^)

      Törlés