2013. november 30., szombat

Perusona ( ペルソナ )


Pá-bá-bá-bámmm!
Az Atlus bejelentette, hogy az új Persona játék megjelenése 2014 Telére várható PlayStation 3 platformra! És miért vagyok izgatott egy olyan játék új része miatt, amiről sokan még csak nem is hallottak? Mert egy olyan játék szériáról van szó, ami indokolatlanul ismeretlen a széles tömegek számára.

Én és a játék:
Bár szerény személyem eddig csak PlayStation 2-re megjelent Persona játékokkal játszott, tehát a 3. (3 FES) és 4. résszel, borzasztóan megkedveltem a szériát. Egy főiskolás évfolyamtársam ajánlotta a játékokat kipróbálásra. Bár eleinte vonakodtam tőle, a játék gyorsan beszippantott. A megvalósítás, az alapkoncepció, a fejenként legalább 90 órás játékidő (ez nem vicc, ilyen hosszú egy kampány!), a zene, a látvány, a világ ...
és még sorolhatnám. ... ideje elkezdeni tényleg a játékról beszélni!

Per-So-Na ... tá-dám-dám-dá-dááám *epic guitar solo starts*!
A játék egy szó szoros értelmében vett körökre osztott szerepjáték, ami mai napig egyedi. De mitől is?
A géjm teljesen átemelte mai korokban játszódó shonen animék kliséjét és felváltva vagyunk átlag iskolás emberek és világot megmentő hirók. De még ennél is tovább megy, mert a napok telnek, naptáron számoljuk az időt, minden nap hasznos, emellett tudnunk kell beosztani is az időnket. Időt kell szánni a tanulásra (különben rossz lesz az iskolai teljesítményünk), a harcokra (mert questek, story, meg level up), a pihenésre (különben minuszokat kapunk és akadályozza a fenti két cselekvést) és nem utolsó sorban a szociális életünkre (a Social Linkek miatt, de erre még visszatérek, mert a játék egy fontos aspektusa).

 Persona 3

De még nincs vége a felsorolásnak!
A játék koncepciójában találkozhatunk Jung féle pszichológiával, Tarot kártyával és részenként három Müller Péternyi mögöttes tartalommal! (megint nem túlzok!)
A részek összefüggés, hogy a világban vannak Persona használók, akik a Shadow-k ellen tudnak harcolni (because C.G. Jung, that's why!), úgy hogy megidézik Personájukat, ami a pszichéjének megtestesülése!
A fent említett általam játszott két részben a főszereplő képes váltogatni a Personáját, csak úgy, mint Ash a Pokemonjait, emellett a a főhős emberekkel ismerkedve képes Social Linkekre szert tenni. Ez utóbbi úgy néz ki, hogy minél erősebb köteléket alakítunk ki egy emberrel, annál nagyobb a hozzá tartozó S. Linkünk. És hogy függ ez a kettő össze?

Persona 4

... most érünk a célegyenesbe!!!!
Minél nagyobb szintűek az S.Linkjeink, annál több pluszt kapnak a hozzá kapcsolódó Personáink. Röviden, tömören, könnyen érthetően és dióhéjban, minél jobb a szociális életünk, annál erősebbek vagyunk harc közben! Mert hát ugye, az emberi kapcsolatok befolyásolják a személyiséget.
Ellentmondásosnak hangzik, de nincs még egy játék, ami ennyire hangsúlyozná a szociális élet fontosságát, mint a Persona játékok (amik darabonként 90 órát vesznek el belőle!).
A Personák és az S.Linkek amúgy 22 csoportra vannak osztva, melyek a Tarot kártya 22 fő árkanájáról vannak mintázva.

Be Social Madafaka!
Az emberekkel való ismerkedés a tradicionális japán randiszimulátorokhoz hasonlít. Lehet barátnőnk, lehetnek mély és erős barátságaink, de ejthetünk olyan szarvashibákat is, amelyektől az adott illető egy életre elfordul tőlünk. Egyszer volt egy barátnőm, akivel játékon belül 3 hétig tartott kibékülni, ezalatt pedig elmaradt a hozzá tartozó Personáknak járó bonus XP. Mindez történt azért, mert lefújtam, egy már megbeszélt randit, mert másra kellett az idő. ... ezek a nők.
Erotikus tartalom nem igazán van, de a játék finoman utal, ha ... szal tudjátok.

Azért a Persona alkotói nincsenek fából! Vannak itt esztétikus jányok is!

... és még:
Jelent még meg egy Persona 4 Arena nevű fighter game Playstation 3-ra, melyben a P3 és P4  karakterekkel gyepálhatjuk egymást. Anime adapticiók is vannak, de mivel tartottam attól, hogy megnézzem őket, ezért nem tudok sokat nyilatkozni róluk!

Kinek ajánlom?
Bárki aki szereti a japán cuccokat, shonen animéket, rpg-ket, humoros történeteket, van fölös 90 órája és rendelkezik PS2-vel vagy PSP-vel, próbálja ki ezeket a játékokat! A Death Note fanok élni fogják a P4-et, mivel misztikus halálesetek okát és elkövetőjét kell kinyomozni ... majd lezúzni a francba!

Remélem valaki kedvet kapott! Kösz, az olvasásért!


Cseri

2013. július 9., kedd

Filmek, filmek, filmek ...


"Nevezd meg a kedvenc filmed és megmondom ki vagy!" - Puzsér Róbert

A filmeket mindnyájan szeretjük, de mindenkinek megvan a saját ízlése.
Hagy mutassak a saját repertoáromból 10-et:

A dráma egy az ugyanilyen című könyv alapján készült, melyet Dan Milman írt, megtörtént események alapján.
A történet egy eleinte kicsapongó életet élő sportolóról szól (nevezetesen Dan), aki a történet közben balesetet szenved, mely következtében abba kell hagynia a sportot. Ezt a fiút egy Szókratész becenevű öreg benzinkutas kezdi el nevelgetni és segíteni neki, hogy újra tornázhasson. A film a Dan által megtapasztalt tanulságokról szól, melyek végül elvezetik őt a tolószékből az olimpiáig.
Remek film, fontos mondanivalóval. Nézzétek meg!

A népszerű buddhista filozófiát is feszegető sci-fi, nagyon könnyen belopta magát a szívembe.
Látványos, szintén fontos mondani valóval rendelkezik és ... Neo!
Neo, a teljesen szürke életet élő hacker élete egyszer csak felborul, amikor szembesül vele, hogy a világ amiben eddig élt csupán csak illúzió. A Matrix egy mesterségen, számítógépekkel létrehozott világ, ami börtönül szolgál a benne élő embereknek. Egy prófécia szerint egyszer eljön a kiválasztott, aki képes lesz uralni a Matrixot a puszta gondolatával. Talán Neo lesz az?
A film nagyon sok ötletet más sci-fikből "lop" és továbbá készült hozzá két kevésbé jól sikerült folytatás.
Ennek ellenére azt mondom, mindenféleképp érdemes rá szánni az időt, legalább erre, az első részre.

Bár a Star Wars alap trilógia mindegyik része fantasztikus, sokan ezt a részt emelik ki a legjobban sikerültnek.
A leglátványosabb epizód a három közül és szerintem ez a rész tartalmazza a legtöbb tanítást az erőről, ami leginkább a Taóra emlékeztet engem. Nem mutatom be részletesen ezt a filmet, hiszen a Star Warst nehéz nem ismerni. 
(Ha valaki mégsem látta trilógiát, annak ajánlom Szirmai Gergő úr kritikáját:

A triológia első része, melyben Marty McFly egy középiskolás diák, véletlenül vissza utazik a múltba barátja a Doki, azaz Emmett Brown időgépének segítségével. Miután Marty a múltban meghiúsítja szüleinek találkozását, feladatává válik azok összehozása és utána a jövőbe való visszajutása, melyben az akkori Emmett Brown áll segítségére. 1985-ös film létére eléggé jóra sikerült sci-fi/vígjáték.

A távoli jövőben járunk, ahol a fúziós technológia fedezi a világ energia szükségletének több, mint 70%-át, ehhez azonban, szükséges egy fajta anyagot a Holdon bányászni.
Hősünk Sam Bell, egyedül állomásozik a Holdon. Szerződése 3 évre szól, utána mehet vissza a Földre. Minden megváltozik azonban, amikor szembe találkozik önmagával és kiderül, hogy ő csupán csak egy klón, akit 3 évig használnak, eltüntetnek és újat küldenek a helyére, akit szintén 3 évig használnak, hogy bányásszon a Holdon. Vajon a két Sam mit fog tenni?
Kiválló drámai elemeket tartalmazó sci-fi.

Philip K. Dick novellája alapján készült sci-fi, főszerepben Ben Affleck-el.
Ebben a filmben is a távoli jövőben járunk.
Ben Affleck egy mérnök, aki úgy tervez dolgokat, hogy miután azok elkészülnek, törlik a munkálatokkal kapcsolatos emlékeit, hogy más céget azokat ne tudják megszerezni. Azonban a legutóbbi ilyen munkáján történt valami, amire nem emlékszik és amiért mindenki rá pályázik és persze a legfontosabb, hogy ami miatt, lemondott a pénzről és egy halom kacatot küldött magának. Kérdés, hogy vajon mit tervezhetett?

Főszereplőnk egy extraktor, olyan ember, aki képes bemenni mások álmába, onnan információt szerezni és megosztani azzal, aki fizet neki.
Most azonban más megbízást kap, ötletet kell bevinni más fejébe, mégpedig azt, hogy ossza fel az apja cégét. Kell hozzá egy jó terv és egy nagy csapat!
Érdekes film, látványos megvalósítás, jó történet és remek fordulatok, ezek jellemzik az Eredet című filmet.

Mindenfélekép szerettem volna egy képregény adaptációt is említeni. Bár kedvenc képregény hősöm Spawn, azonban a róla készült film egyáltalán nem éri el azt a színvonalat, amit a képregény nyújt.
... ellenben a Vasemberrel, mely messze túlszárnyalja az alapművet!
A Star Industries fő tulajdonosa Tony Starkot, miután foglyul ejti a csoport terrorista, épít egy páncélt, melyet melyben nagy erőre tesz szert, ezt később otthon is újra építve és feljavítva lesz ő a vasember, aki felveszi a harcot a "gonosszal". Első sorban a cégén belüli kapzsi emberekkel és a közel-keleti terroristákkal.

A nagyon távoli jövőben járunk, ahol az emberek és egy hüllőszerű idegen faj, a drákok háborúznak egymással az űrben. Két űrhajó zuhan le egy lakatlan bolygóra, egy emberi és egy drák. Mindekettőből marad egy-egy tulélő, az ember Willis és a drák Jeriba. A film eleinte kettőjük viszonyáról szól a túlélésért folytatott harc közben a bolygó viszontagságos élővilágában, később hősünk megmeneküléséről.
Számomra nagyon kedves film, mert nagyon aranyos, ahogy a kezdetben két ellenfél a közös kalandok folytán baráttá válik.
Fontos jelenet benne számomra, amikor beszélgetnek arról, hogy a drákok nem párosodnak. Minden példány egyszer csak teherbe esik és egy személyben lesz anya is és apa is, majd Jeriba kifejti azt, hogy ő milyennek látja azt, hogy az embereknek párra van szükségük a szaporodásra. Elgondolkodtató társadalom kritika.
Az amúgy szintén '85-ös sci-fit, nagyon ajánlom nektek, ha szeretitek a műfajt.

Az Alien sorozat második része. Természetesen a maga módján mind a 4 film kiváló sci-fi/horror, de jelen esetben, ezt a filmet kell kiemelnem. Külön csodálatos, hogy mind a négy filmet más és más rendezte és mindegyiken egy picit érződik a rendező sajátos stílusa.
Egy másik bolygón lévő kolóniát leptek el nagy csúnya rovarszerű fekete űrlények (ún. Xenomorphok), amik emberekből kelnek ki és embereket esznek. Egy katonai osztag megy oda kiirtani őket Ellen Ripley társaságban, akinek volt már dolga ilyen lénnyel és túlélte a támadást.
Bár megkezdődik a lények irtása, később kiderül, hogy a pénz embereknek más terveik vannak a lények teljes likvidálása helyett, hiszen milyen értékesek is kutatási szempontból.
Vajon hányan élik túl az újabb összecsapást? 

Remélem, kedvet tudtam csinálni, hogy amiket még nem láttatok a listámról megnézzétek, amiket pedig már láttatok, újra megnézzétek!
Jó filmezést!
Cseri

2013. július 8., hétfő

Mi .. ku? Miku? o.O


Hát ... nehéz erről dologról bármi véleményt is mondani, de mindenképpen megér pár gondolatot.
Ez a fura kék hajú lány a kultúra és a valódi zene halálának előhírnöke vagy lehetőségek tárháza?
... mivel Amy Lee-t egy pár gigás program sohasem fogja helyettesíteni, ezért valljuk be, az első lehetőség kizárt! ;)

Hatsune Miku

Mi a jó édes fene ez?
Vocaloid. A szó maga egyfajta énekszintetizátor programot jelent. Ez a program a dalszöveg és a kotta megadásával képes elénekelni a megadott dalt. Az ilyen programokhoz különböző hangcsomagok léteznek.
Az egyik ilyen hangcsomag, a fent látható Miku. Bár nem Miku az első és az utolsó ilyen Vocal izé, de az egyik legismertebb közülük. Szerintem simán nevezhető már popkultúrális figurának, tekintve, hogy már játékok és "koncertek" is készültek vele.

Mikuk

Személyes vélemény:
Bár magát a figurát már többször is láttam, nem igazán voltam képben mit is takar. Azt tudtam, hogy valami zenével kapcsolatos ... izé, de azt nem, hogy pontosan mi.
Aztán találtam egy ingyenes játék demot, ami egy ilyen ritmus játék volt, mint a guitar hero, csak éppen Mikuval és ezt kipróbálva kellett utána néznem a figura miben létének.
Miután megtudtam, hogy ezzel virtuális éneklő lánykával koncertet is csináltak, muszáj volt felvételt néznem a rendezvényről. ... és Jézusom.
Mindenféleképp látványos, ahogyan ott táncikál, meg ugrál és énekel. A kivetített figura és teljesen 3d érzetet kelt (nem tudom, hogy az ott jelenlévők ezt hogyan érzékelték), de érzelmet nem hiszem, hogy bárkiből is képes lenne kiváltani, ahhoz még fejlődni-e kell, feltéve, ha ez a dolog egyáltalán elérhető egy programozott énekes számára. A hangja is nagyon mű még, mint egy agyon autotune-olt énekes.
Ezek ellenére én látok fantáziát a dologban és talán egyszer készülhet ennek a technológiának a segítségével valami művészi. Ki tudja, talán még meg is érjük! :D

Vocaloidok

Összefoglalva:
Tessék megnézni! Én sem lettem túlzottan a rajongója, szerintem te sem leszel, de érdemes látni, hogy mit eredményez a technológia és a japán kultúra elegye.
Néhány link...
Elders react to Vocaloids (ha tudsz angolul vicces!): http://www.youtube.com/watch?v=wHhluDhVtjU
Hatsune Miku - "Ievan Polkka": http://www.youtube.com/watch?v=SEtjK5rLA3k

Személy szerint tudjátok mire várok? Sexoloid!!! Kutatók és japán perverz fejlesztők siessetek!
Érted, olyan lenne hogy, letöltöd és feltelepíted a ribanc.exe nevű fájlt! A telepítés során kiválasztod a paramétereket, mint a szem és hajszín, mell és derékbőség, stb., majd kivetíti holografikusan és adjad neki!
Ha pedig az asszony rajta kap, jöhet a magyarázat: "jajj dehát szívem, hologrammal nem megcsalás!" XD
Na de félre a tréfát! :D

Ennyit szerettem volna elmondani Mikuról, mindenféleképp kíváncsi vagyok a véleményetekre, szóval ne habozzatok írni vagy kommentelni! :)
Szép napot! ^^
Cseri

2013. június 24., hétfő

Gőz vagy Gáz? Néhány szó a Steampunk-ról!

"Out with the new! In with the old!"  (Abney Park - Steampunk Revolution)  

Nos ... A Steampunk a tudományos fantasztikus [röviden sci-fi] műfaj egy válfaja.
Sajátos stílusa a Vadnyugatot vagy a 19. századi Angliát helyezi modern köntösbe. Jellemzőek rá a korabeli ruhák, gőzgépek, fogaskerekek és a szintén erre a korra jellemző védőszemüvegek.

ilyesmi hangulatú világra gondoljatok

Személyes véleményem:
Jómagam sokáig nem voltam eme stílus túlzott kedvelője. Abszurdnak tartottam egy olyan alternatív világot, ahol a modern technika problémáit 19. századi gépek segítségével hidalják át.
... azonban rövid idő múlva megtetszett dolog sajátos hangulata miatt. Van egy szépsége. :D




   
 Popkultúrális alakok Steampunk ábrázolása: Naruto, Bleach, Vasermber

Néhány zenei előadó:
Jómagam csak az Abney Parkot és a Steam Powered Giraffe-ot ismerem. Őket színvonalasnak is tartom. Érdemes őket megnézni és hallgatni, sajátos hangulat és jó zene jellemző rájuk. Essen is róluk néhány jó szó!
A Steam Powered Giraffe folk rockos stílusú zenét játszik, melyet pantomimes és kabaré elemekkel adnak elő. Hallgathatóak, mókásak és jól megkoreografált produkciójuk dicséretet érdemel.
Az Abney Parkot világzenei és industrial zenei világ jellemzi. Ők kezdetben goth-industrial zenében kezdték, majd később álltak erre a stílusra. Jobban áll nekik!
                       Steam Powered Giraffe                                                            Abney Park

Filmek, sorozatok, animék:
Ezen a téren legfőképp a Gőzfiú (Steamboy) című japán animével szoktak dobálózni, ami amúgy nézhető, csupán a magyar szinkronja lett élvezhetetlen. (legalábbis számomra)
Szokták még említeni a Vadiúj vadnyugatot, főszerepben Will Smith-el (lehet nem ártana megnéznem) , a Vissza a Jövőbe trilógia harmadik részét (ezt lájkuljuk ^^).
... deeee többek között a Hellboy 2: Az arany hadsereg és a Full Metal Alchemist című manga/anime sorozat is rendelkezik Steampunkos elemekkel.
Könyvek is vannak a témában, de mivel sajnos személy szerint én még nem olvastam ilyet, ezért nem tudok ajánlani. Hülyeséget meg nem szeretnék mondani.

 
Gőzfiú (Steamboy)

Válfajok és kapcsolódó stílusok:
A Dieselpunk hasonló műfaj, mely a Világháborúk idei stílusra és technológiára hajaz, a Clockpunk pedig a reneszánsz korral teszi ugyan ezt.


        
                           Dieselpunk                                                                    Clockpunk          

Ba-ba-ba-baaammm:
Ennyit szerettem volna mindenféleképp mesélni nektek.
Ha érdekel titeket a fent említettek közül valami, gőzerővel nézzétek meg ezt a pár linket:




Köszi, ha elolvastad! Reagálj, írj, üzenj ... ha tetszik, vagy ha hiányolsz valamit a cikkből! ^^
Szép napot! ;)

Cseri

2013. június 6., csütörtök

Mass Effect - Paragon Lost


I'm Commander Shepard and this is my favorite blog in the Citadel!

A Mass Effect korunk egyik legnépszerűbb science-fiction rpg-je. A játék több platformon is megjelent, rengeteg bővítménnyel és DLC-vel. A játék világa bő, a karakterek szerethetőek, a lehetőségek végtelenek és a történet is jó lett. Sok könyv és képregény kötődik hozzá... de most a játékhoz készült rajzfilmről szeretnék írni, mely James Vega elő sztoriját dolgozza fel.

A Mass Effect játékról:
Egy nagyon sokak által ismert sci-fi rpg-ről [role play game] beszélünk, melynek főszereplője a játékos által testreszabható Commander Shepard. Játék kezdetén a megadhatjuk a nemét, keresztnevét, kasztját, és egész részletesen kidolgozhatjuk megjelenését. Hősünk vezetékneve a párbeszédek szinkronizálhatósága miatt fix. Mentés konverzió van a játékok közt, vagyis karakterünket elég egyszer megtervezni, később játszhatunk ugyan ezzel a Shepardel a második és harmadik részben is, valamint a korábbi részekben hozott döntéseink kihatással lehetnek a későbbi részek eseményeire.

A játékok története:
A 3 játék a Normandy űrhajó parancsnokának, Shepard harcát, követi nyomon a Reaper nevű szintetikus faj ellen, akik 50.000 évente legyalulják a galaxis civilizált lényeit, és az általuk létre hozott organikus Collectorok ellen, akik emberi kolóniákat rabolnak el, "kísérleti célokból".
A játékban található küldetések vagy ennek a háborúnak az előre vitelét, vagy a legénység tagjainak való segítést, vagy új tagok beszerzését szolgálják.

A 3 játék alatt szereplő összes csapattag, középen Sheparddel

Játékmód:
A játékok közben ürhajónkkal szabadon utazgathatunk az ürben, járkálhatunk az űrhajónkon, beszélgethetünk a legénységgel, de le is szálhatunk bólygókra. A párbeszédek alatt választhatunk, hogy miket mondunk beszélgető partnerünknek, vagy mit cselekszünk. Döntéseink formálják Shepard jellemét, így Paragon illetve Renegade pontokat kaphatunk értük. Minél több ilyen vagy olyan pontunk van, annál több válasz lehetőség válik elérhetővé, sőt Shepard külső megjelenésére is hatással van.
Rengeteg küldetést elvállalhatunk, melyre mindig csak a legénységünk általunk választott két tagját vihetjük magunkkal, akik mind mind különböző képességekkel rendelkeznek.
A küldetések között pedig akár szerelmi szálba is gabalyodhatunk egyik-másik emberünkkel... és a világ is hatalmas és kidolgozott, melyet bejárhatunk, tele mellék küldetésekkel és érdekes helyszínekkel. 

Paragon Lost:
Ez egy japán és amerikai koprodukció, így egyaránt hívhatjuk animének és rajzfilmnek is, bár jómagam az utóbbi mellett vagyok.
A rajzfilm főhőse a Mass Effect 3 játékból ismert James Vega. Időben a játék második része alatt járunk, amikor mindenki úgy hiszi, Shepard halott. Ebben az időben a Collectorok [magyar fordításban Gyűjtögetők] embereket rabolnak el, kolóniákat hagynak üresen. Az egyik ilyen kolónián szolgál Vega, aki csapatával felveszi a harcot, eme csúnya rovarszerű gonosz űrlényekkel.

Jelenet a rajzfilmből. Vega (jobb oldalt) és osztaga készülnek a bevetésre.

A rajzfilm tartalmából:
Az egész történetéről annyit, hogy láthatjuk az osztag első küldetését, ahol egy kolóniát mentenek meg, a Blood Pack nevű magukat zsoldos hadsereggé kinőtt rabló banda támadásától, majd később ugyan ezen a kolónián kell a civil lakosságot megmenteni a Collectoroktól. ... a történetről többet nem tudok mondani.
Aki játszott az ME3-al, az pontosan tudja, hogy végződik, így egyáltalán nem izgalmas, hiszen pontosan tudjuk, ki fog meghallni és ki marad életben az egész befejeztével.
Pozitívuma viszont, hogy szerintem látványos, bár a CGI-t hanyagoltam volna. Jó rajzfilmben nézni, ahogy a játékban előforduló karakter kasztok harcolnak az ellenfelek ellen. Szintén tetszett, hogy a végén Vegának fontos döntést kell hozni, ami a Mass Effect játékokra nagyon jellemző.
Találkozunk a Cerberus szervezet egyik ügynökével is, sőt a fenti Blood Pack elleni csatából foglyul ejtett krogan [batár nagy űrlény] is csatlakozik a harcban.

Összefoglalva:
A történet nem túl csavaros, viszont ajánlom mindenkinek aki szereti a Mass Effect univerzumát.
Még ha eddig unalmasnak is találta Vega karakterét, a rajzfilm után biztosan jobban megkedveli. Aki pedig szereti Vegát, annak kötelező, hiszen itt bőségesen repetázhat belőle. Annak ellenére, hogy nekem egy kicsit eltért a játékbeli jellemétől, nagyon bejött. ;)
Az IMDB értékelése szerint 5,4-et kapott a cucc. 


Remélem többen kedvet kaptok egy laza hétvégén megnézni a Mass Effect univerzum eme darabkáját! ^^
További szép napot nektek és jó filmezést!


Cseri

2013. május 30., csütörtök

Időutazás 16 biten! A Chrono Trigger!


Ha már előző bejegyzésemben írtam a Dragon Ballról, muszáj megemlítenem a Chrono Triggert is! ^^

A keletkezéséről:
Az 1995-ben Super Nintendora megjelent rpg játékot a Square [hozzájuk kötődik a Final Fantasy is] fejlesztette és adta ki, Akira Toriyamát [a Dragon Ball alkotóját] is bevonva készítésbe és illusztrálásba.
A játékot később kiadták Play Station-re, Nintendo DS-re és okos telefonokra is. A játék a maga idejében nagy siker volt!

Toriyama le sem tagadhatná, hogy részt vett a játék megalkotásában.

A történet:
Egy fantasy világban járunk. Hősünk Crono, aki hajszínét leszámítva megszólalásig hasonlít Son Gokura, egyfajta alternatív középkori világban él. Már évszázadok teltek el azóta, hogy legyőzték a gonosz varázslót, Magust és azóta tartós béke honol. Goku ... khm ... akarom mondani Crono elmegy egy ünnepségre, ahol barátja Lucca, a lila hajú engineer csaj akarja bemutatni új találmányát, a teleport gépet. Eközben Crono egy hisztis csajsziba ütközik, akiről később kiderül, hogy nem más, mint Marle hercegnő inkognitóban.
Mikor Lucca önként jelentkezőt kér gépének bemutatására, Marle jelentkezik, de a mutatvány közben a nála lévő varázs nyaklánc reakcióba lép a géppel, megjelenik egy féregjárat és beszippantja a hercegnőt. Természetesen a nyaklánc a gépben marad. :P
Crono, mert totál badass, úgy dönt a lány után megy és megmenti. Annak ellenére, hogy mindenki leszeretné beszélni, mert fogalmuk sincs mi van a féregjárat túloldalán, fogja nyakláncot, belép a teleport gépbe és bekerül ő is a féregjáratba.
Hősünk a múltban találja magát, méghozzá a Magus ellen folytatott háború idején. Először is megmenti a hercegnőt, ehhez időközben csatlakozik Lucca, aki rájött hogyan lehet a időutazni a féregjáratok használatával, és Frog, a békává változtatott lovag. Miután ez sikerült, mind hárman elbúcsúznak Frogtól és vissza mennek a saját idejükbe, ám itt sem pihenhetnek sokáig. Események újabb időutazásra kényszerítik a frissen hazatért triót, ezúttal a távoli jövőben utaznak, ahol poszt-apokaliptikus látvány fogadja őket. Miután találkoztak Roboval, a robottal, rájönnek, hogy az ezt okozó apokalipszis 1999-ben volt [biztos ti is emlékeztek rá].
Hőseink célja ezek után, hogy további időutazgatások folytán megakadályozzák ennek bekövetkeztét. Nyomozgatások, kalandok és harcok során csatlakozik még hozzánk Ayla, az ősember nő és ha ügyesek vagyunk akár maga a gonosz varázsló, Magus is!

Marle-t benyeli az idő átjáró
Ne mondjátok, hogy ennél jobb grafikára számítottatok egy SNES* ROM-tól!

Játék menet:
A játék mellék küldetésekben és többágú befejezésekben is bővelkedik. Az openworld játékstílusnak köszönhetően pedig szabadon járhatunk a világban ... és utazhatunk az időben. Külön tetszik, hogy amit megváltoztatunk a múltban, az megváltozik a jelenben is. :)
A települések és a játékbeli helyek között térképes rendszerrel mehetünk, míg a helyeken a jól megszokott, régi felülnézetes rpg stílusban. A harcok körökre osztottak, a nyert harcokért pénz, xp és tárgy jutalom járhat, a karakterek pedig szinteket lépnek, ilyenkor státuszaik pontjaik fejlődnek és új képességeket kaphatnak.

Frog, Crono és Robo harca Magus ellen

Újabb kiadások:
A játékot később kiadták korszerűbb platformokra ugyan azzal a játék minőséggel, csupán néhány átvezető videóval megspékelve.
Terveztek egy egy korszerű 3D-s játékmenetet kínáló PS2-es verziót is, de sajnos a munkálatok félbe maradtak.


Tovább screenshotok a játékból 

Személyes vélemény:
Mivel Magyarország ebben az időben le volt maradva videojátékok terén, sajnos ez a játék csak akkor vált elérhetővé kis hazánkban, amikor már elavultnak számított. Ezt nagyon sajnálom.
A játék maga nagyon ötletes és kétségtelenül kihasználja a SNES-ben rejlő lehetőségeket. 
A történetet tekintve néha jogosan kérdőn megemelhetjük a bal szemöldökünket, de szerintem '95-ös Nintendo játéktól elvárt szintet bőven teljesíti.
A világ élvezhető és elég bő egy SNES-es rpg-hez. Én személy szerint jól szórakoztam, s mivel összesen csak az egyik befejezést vittem végig, várható, hogy egyszer, megpróbálkozok másik endinget összehozni.


Aki kedvet kapott hozzá, annak itt jó játékot kívánok!
Köszönöm, hogy elolvastátok! ^^

Cseri

*SNES: Super Nintendo Entertainment System. 16 bites kazettás videojáték, ami a régebbi kazettás Nintento fejlesztett változata.

2013. május 29., szerda

KAMEHAMEHAAAAAA!!!!


It's over Nine Thousaaaaaand!

Ahham, beszéljünk egy kicsit a Dragon Ballról. Miért vettem elő egy olyan témát amit valószínűleg a '91-'92 előtt születettek többé-kevésbé ismernek?
Kezdetnek egy ismerősöm dobta fel a témát, hogy érdemes lenne írni róla, de aztán jó magam is kedvet kaptam hozzá. Valljuk be, ez a sorozat legtöbbünk gyermekkorában jelen volt!

Röviden a mangákról:
A manga japánul képregényt jelent, itt Európában pedig a japán stílusú képregényt értjük alatta. Ez a stílus a tradicionális japán festészet és az amerikai képregények keveredéséből jött létre.
Mára elég színes, műfajokban gazdag stílussá nőtte ki magát.

Manga rajzstílus

Mi a fene az a Weekly Shonen Jump:
Egy heti rendszerességgel megjelenő manga magazin. Főként A 16-18 körüli srácokat célozza meg és több [kb. 20] manga sorozat fut benne, ezekből számomként ilyen 20 oldalas fejezetek jelennek meg. Ha egy sorozat véget ér újat indítanak helyette.
Jelenleg olyan cuccok futnak benne, mint a Naruto, Bleach, vagy One Piece, korábban pedig olyan nevek tűntek fel, mint a Tsubasa kapitány, Ruroni Kenshin, Yu-Gi-Oh, Sámán Király, Death Note.
Nagyon sok manga író/rajzoló futott be ezáltal.

Népszerű Shonen Jump figurák

... és a Dragon Ball manga:
Akira Toriyama által rajzolt mű, mely a Weekly Shonen Jumpban jelent meg '84 és '95 között. Később persze újra lett nyomtatva a cucc 42 kötetbe szedve.
A képregény főképp Goku életét mutatja be, gyermekkorától kezdve ... szóval sokáig.
A történet alakulása közben Goku barátokra és családra tesz szert. De mi persze nem ezért néztük!
A cselekmény többnyire vagy a Sárkány Gömbök összegyűjtésére irányul [hogy megjelenjen Shen Long a nagy sárkány és teljesítse az összegyűjtő bármilyen kívánságát], vagy az emberiség megvédésére.
Egyre és egyre erősebb ellenfelek érkeznek, amihez a főhősünknek egyre erősebbé kell válnia.
Ez a fajta történet vezetés több más művet is megihletett.

Az első kötet borítója

Dragon Ball anime sorozat:
Egy sok részes japán rajzfilm sorozat is készült a mangából, mely egy időben elég népszerű volt hazánkban. [erre még vissza térek] Ez a sorozat hűen követte a manga eseményeit. Ezt követően indult a Dragon Ball Z sorozat, mely még mindig a mangát követte, de több sci-fi és kevesebb komikus elemet tartalmazott, jobb animációval.
A GT pedig már amerikai-japán koprodukció volt.


Dragon Ball Kai:
A Dragon Ball Z 20. évfordulójára készült anime sorozat, mely a Z újra feldolgozott változata. Mivel itt már kimaradtak belőle az időhúzásos és töltelék részek, ezért jóval rövidebb és tömörebb lett, mint maga a sorozat. Kicsiny cenzúra is felütötte fejét, mely a durvább jeleneteket tette kevésbé azzá.

A Z és a Kai közötti különbség

Élőszereplős Dragon Ball film, a Dragon Ball: Evolution:
A film 2009-ben készült és nem lett túl nagy siker. Nem igazán sikerült azt a hangulatot átadnia, ami miatt az alap mű sikeres lett.
A teljesség kedvéért megnéztem én is. Annyira nem rossz, mint amennyire vártam, mégis a karakterek alig emlékeztetnek az alapműben lévőkre, CGI túlságosan agyon használt és a legkevésbé sem realisztikus, Chow Yun-fattől is láttunk már jobb alakítást, fölösleges szerelmi szál a történetben,minek említettek idegen fajokat és azt hogy Goku az űrből jött, ha a történet sci-fi részével nem foglalkoztak, hol van Krillin... HOL VAN KRILLIN?
Mindezen hibák ellenére én élveztem. Egy egyszer nézős B-kategóriás fantasynak simán elmegy.

Dragon Ball: Evolution

Egész estés anime részek:
Ezek a részek többé kevésbé jól sikerültek, sorozat rajongói szintén nagyon kedvelik ezeket.
Idén jelent meg a japán mozikban és érkezik DVD-re szeptemberben a Dragon Ball Z: Battle of Gods, mely a manga 517-518. része közt játszódik, ahol volt egy 10 év kihagyás a sztorin belül. Akira Toriyama, az eredeti mű alkotója is szervesen részt vett a munkálatokban.
Reméljük a legjobbakat és várjuk szeretettel! ^^

Battle of Gods (Kami to Kami)

DB itthon:
A Dragon Ball a '90-es évek közepén kezdett el futni hazánkban. Több jelenetet is kivágtak, azok túl brutális vagy erotikus tartalma miatt. A sorozatot később az ORTT vonta korlátozásra, mivel a sorozat törvény sértő.
... de azóta persze újra műsoron van magyar szinkronnal. Bevallom számomra az eredeti japán hangok mindig is szimpatikusabbak voltak, bár a Csőre Gábor hangú Son Gohant a Liptai Claudia hangú C-18-at szívesen megnézném!

Blikk 1999. Április 28. száma a Dragon Ball betiltását követően 

És végezetül:
Bár a Dragon Ball régi szemmel nézve, tényleg durva volt, ne feledjük el, hogy a többi shonen animéhez hasonlóan a főhős itt is értéket képvisel. Gokura nagyon jellemzőek az olyan tulajdonságok, mint a kedvesség, megbocsájtás, a család és barátok szeretete és sajnálatos, hogy sokaknak csak az erőszak és az altesti viccek estek le az egészből, de mint láttuk, a nyugat akkoriban még nem volt felkészülve erre a műfajra.
Mesélhetnék még a kártyákról, a videó játékokról és sok másról, de így is tartalmas lett ez a poszt.
Legyetek jók!


Cseri

2013. május 22., szerda

Téma amiről nem gondoltam volna, hogy valaha is írni fogok ...A Táskeresés


... hol is kezdjem?
Nos a téma elégé szokatlan és váratlan tőlem, de úgy gondolom, nem árt kifejteni véleményem ebben a kényes témában. Amit itt fogtok látni a személyes véleményem lesz arról, amit a világban látok, meg talán egy két használható dolog, de ne számítsatok túl sokra.

Minden probléma forrása bennünk van:
Sajátos véleményem, hogy ha valaki egyedül nem tud boldog lenni, az mással is nehezen lesz az. Ha engem kérdeztek, mielőtt valaki arra szánja el magát, hogy elindul megkeresni Mr. vagy Mrs. Nagy Ő-t, invesztáljon önmagába. Tudom, hogy sokak számára, olyan érzés ez, hogy csak ketyeg az óra és csak fölösleges időhúzás az egész, de higgyétek el hosszútávon kifizetődik. Ahogy egy jó barátom mondta: "Nem mindegy, hogy bemutatkozáskor azt mondod, hogy xy vagyok, ide valósi, ezt tanulom, vagy xy vagyok, ide valósi, ezt tanulom ... és szabadidőmben origami sárkányokat hajtogatok."



Pár szót a témában:
Ez valami Murphy törvény, vagy nem tudom [természetesen megvan az oka], de általában az ember mindig akkor talál párt magának ha nem keres.... nem keres, de jól érzi magát az életében, ismerkedik, szórakozik, de nem célja párt találni. Szóval ne keressetek párt, de mindig legyetek nyitottak rá. Ki tudja?!
Adjatok a külsőre is! [és ezt főképp a srácokhoz intézem] Számít az is! Nyilván nem kell címlapsztárrá avanzsálni, de egy fodrász, vagy pár új ruhadarab csodákra képes.

Hol?
Legegyszerűbb válasz tőlem: a hozzád való társ legnagyobb valószínűséggel ott található meg, ahol a legszívesebben keresnéd.

Netes társkeresés:
Sokan nagy ívben leírják, pedig működik. Természetesen megvannak a hibái, méghozzá baromi nagy hibák.
Ezek főképp az ingyenes oldalakra jellemzőek, de a nők többsége rajongó tábort gyűjt, a srácok többsége pedig csak szex orientált. Ennek ellenére meglehet ott is találni akit keresünk, csak nagyon sok szelektálással működik. Csak annak ajánlom, akinek van elég türelme és kitartása a sok félre sikerült randihoz.


Csajozási tanácsok, könyvek, kurzosok, netes anyagok:
Egyre sűrűbben fordul elő pasik körében az ilyen és elég nehéz ezzel kapcsolatban véleményt alkotni, vagy állást foglalni.
Jómagam szánalmasnak tartom, hogy sokan abból próbálnak profitálni, hogy mások nem sikeresek párkapcsolati téren. Természetesen a könyvekkel semmi bajom sincs, amíg azok ára egyenes arányosságban van a bele fektetett munkával, hiszen valahogy annak is tudakolódnia kell, akivel anyuci, apuci, idősebb testvér nem ült le beszélgetni ezekről az amúgy fontos dolgokról.
Személyes meggyőződésem, hogy az ilyen anyagok sokszor felelőtlenül bánnak az alkalmazott pszichológia használatával ... és nem, a cél nem szentesíti az eszközt, bár mellette szóló érv, hogy sokan mások ezeket a "trükköket" ösztönösen tudják használni, s csupán csak esély kiegyenlítés ezek működésének olvasása, azért valami itt nekem sántít. Furcsa jövőkép, amikor a megöregedett generációnk meséli majd unokáinak a nagy romantikus történetet, hogy hogyan ismerkedtünk meg a nagymamával: "... és akkor elkezdtem rajta Neuro Lingvisztikai Programozást alkalmazni...". Ugye, hogy nem túl romantikus. :)
Könyvek közül Allan Pease műveket ajánlom [főként a Testbeszéd és Szóbeszéd]. Tiszta lelkiismerettel lehet olvasni, mert nem a pasizásról/csajozásról ír első sorban, hanem alapjában véve Szociális viselkedésről, a nemek közti különbségről. Az ismeretek épp úgy használhatóak egy állásinterjún, mint egy családi vacsorán. A későbbi cikkekben még írok ezekről a könyvekről, mert érdekes vele foglalkozni.


The End:
Azt hiszem ennyit tudtam kisajtolni a témában. Akik épp most vannak benne ebben a korszakukban, mindenféleképp olvassanak a témában, invesztáljanak magukba, növeljék önbizalmukat és legyenek nyitottak más emberekre. ... és végezetül sok sikert nektek! Ne adjátok fel, rátok is vár valaki! ^^

Cseri

2013. május 21., kedd

A "lemerevítő" rock kezdete nálam - Queens of the Stone Age



"A zene a legjobb módja, ha valamit el akarsz mondani, amit nehéz angolul. A szavak néha csak útban vannak." - Josh Homme

A stoner rockról:
A műfaj kialakulása '80-as évek végére tehető. Jellemzőek rá a erősen eltorzított gitár riffek, lassú tempó és tömör súlyos hangzás. Leginkább a blues-rock és pszichedelikus rockhoz hasonlatos, de doom-metálos elemek is előfordulnak benne. A stoner jelző a könnyű drogokhoz hasonló lemerevítő hatásra utal.


Pár szót Josh Homme-ról:
Homme a Queens of the Stone Age banda alapítója és egyetlen folyamatos tagja. Korábban a Kyuss nevű szintén népszerű stoner rock banda gitárosa volt, Jesse Hughes-al pedig megalapították az Eagles of Death Metal nevű alternatív rock bandát. Homme rengeteg hangszeren játszik és több rock műfaj is jellemző rá.
Mondhatni ő a Queens of the Stone Age banda lelke.

Joshua Michael Homme

Queens of the Stone Age:
Ezt a zenekart legelőször a tv-ből hallottam, később a Need for Speed Underground játékból köszönt vissza egy számuk, így estem bele a banda stoneres, hébe-hóba spanyolos hangzásába.
Főként a Songs for the Deaf és Lullabies to Paralyze albumokra kattantam rá elsőnek, de aztán a korábbi albumok és a 2007-ben megjelenő Era Vulgaris album is megtetszett.


... Like Clockwork:
Amiért elővettem témának a zenekart, az a közelgő album megjelenés, melyre nagyon várok. 
Négy szám már megtalálható róla youtube-on, s a hírek szerint olyan zenészek fognak közreműködni rajta, mint Elton John, Trent Reznor vagy Dave Grohl.
Emellett az albummal kapcsolatban furcsa levelek jelentek meg a zenekartól, amik még jobban megdobták az azt olvasó rajongók kíváncsiságát.

a hamarosan megjelenő album borítóján látható kép

Záró akkordok:
A Queens of the Stone Age számait ajánlom azoknak, akik szeretik a régies hangzású rockzenét, modern köntösben, pszichedelikus elemekkel.
Néhány youtube-os link.
The Lost Art Of Keeping A Secret: http://www.youtube.com/watch?v=0l0nzPpvbFs

Ennyit a Queens of Stone Age-ről. Remélem sikerült hozzá kedvet csinálni.
Jó zenehallgatást mindenkinek!
Cseri