2018. november 7., szerda

Kedvenc 5 indie játékom.

Mi is az az indie játék?
Ahogy a nevükben is szerepel (indie, mint independent), ezek kiadódótól független kis cégek, gyakran magán emberek által készített kis költségvetésű játékok, azok minden előnyével és hátrányával együtt.
Ezek készítése gyakran történik előfinanszírozással Kickstarter, IndieGogo, vagy más hasonló platformon keresztül.
Mivel fejlesztésük kisebb anyagi kockázattal jár, mint a nagy költségvetésű játékoké, ezért gyakran kísérleteznek olyan újszerű megoldásokkal, esetenként képzőművészeti eszközök használatával, amikkel nagyobb anyagi kockázat esetén nem mernének.
Ha olyan játékokat keresünk, amivel az szeretnénk bizonyítani, hogy a játékok rendelkezhetne művészeti értékkel, akkor mindenképp az indie piacon érdemes kezdeni a keresést.

Undertale



A felsoroltak közül ez rendelkezik a legkevésbé igényes grafikai dizájnnal.
Nehéz erről a játékról úgy beszélni, hogy túl sok csavart ne lőjek le, de megpróbálom.
Ez a játék karaktereiben erős. A legutolsó zümmögő légynek is van olyan jellembeli tulajdonsága, ami miatt megszerethető. Ezek a jellembeli tulajdonságok általában kis jellemhibák, vagy elmebetegségek, vagy valamiféle kis rögeszmék, ami miatt ezek a "szörnyek" gyakran emberivé válnak.
Például Toriel, egy tipikusan a gyereket túl ajnározó anyuka. Karikatúrája a gyerekét túlságosan féltő anyukának, egyben azoknak a videojáték tutorialoknak is, amik végig fogják a játékos kezét.
Vagy ott van Sans, a nihilista csontváz.
A játékban egyfajta ügyességi elemekkel tarkított körökre osztott harcrendszer van, emellett minden harc megoldható az ellenfél megölése nélkül is ... akár. Ez a játékoson múlik.
A játék több befejezéssel is rendelkezik a játékos cselekedetei alapján, illetve van olyan befejezés, ami csak többszöri végigjátszással érhető el, de elérése nagyon is ajánlott, mert elég érzelem dús lett
Platformok: PC, PS4, Nintendo Switch
Steam ár: 9,99

kiegészítés: a játékhoz megjelent egy ingyenes folytatás/spin-off Deltarune néven. Még nem próbáltam ki, de a sajtó szerint nem lett rossz.

Oxenfree



Ha röviden szeretném megfogalmazni, hogy mi ez, akkor azt mondanám, hogy minden, amit szerettünk a Lost TV sorozatban egy játékban csomagolva.
Egy rakás fiatal egy éppen kihalt turista szigeten ragad, miközben valami paranormális anomáliára bukkannak. Az anomália forrásának kinyomozása közben felszínre törnek a régmúlt emlékei, valamint a szereplők személyes problémái. Mindezt egy hangulatos atmoszférával megfűszerezve.
A játék egy beszélgetős, point-and-click sétáló szimulátor egy érdekes real-time párbeszéd rendszerrel.
Harc nincs, csak sétálgatsz, beszélgetsz és néhol rejtvényeket oldasz meg.
Platformok: PC, PS4, Switch, valamint almás és droidos mobil eszközök
Steam ár: 19,99

Hollow Knight



Mielőtt bárkit rábeszélnék, hogy próbálja ki, egy apró dolgot tisztáznék ... ez a játék nehéz. Káromkodósan Soulslike nehéz.
Most, hogy ezt tisztáztuk is, csak az igazán elszántak olvassák tovább ... gyerekek ez a játék egy költemény.
Egy nagyon igényes hack-and-slash platformer, szépen megrajzolva, szépen animálva, hangulatos zenei aláfestéssel (CSELLÓS BOSS FIGHT!!).
További jellegzetessége, hogy a játék nagy hangsúlyt a felfedezés élményére (olyan Breath of the Wild-osan), ami az jelenti, hogy a játékidő nagy része telik el azzal, hogy nézed a térképed, hogy hol nem jártál még, mit kellene legközelebb felfedezni-
Hollownest (a hely, amit fel kell térképezni) egy nagyon gazdag 2D oldal-nézetes világ. Tömve ellenfelekkel, barátságos lényekkel, vagy olyan elemekkel, amik gazdagítják ennek a világnak a történetét.
A játék gyönyörű, de nagyon lehangoló, szóval ha elkezditek mindenképp legyen a közelben partneretek, anyukátok, apukátok, kiscicátok, vagy bárki, ha szükségetek van egy emergency hug-ra.
Rengetek ingyenes DLC jött ki a játékhoz (legalábbis Switchen mind ingyen volt), szóval egy tartalomban nagyon gazdag szoftvert kap a vásárló, rengetek plusz felfedezhető hellyel, megszerezhető tárgyal, legyőzhető bossal és alternatív befejezésekkel.
Platformok: PC, PS4, Switch, XBOX One
Steam ár: 14,99

... ja és azt mondtam már, hogy nagyon nehéz?

Transistor



Felülnézetes real-time, körökre osztott, szecessziós stílusban illusztrált, hack-and-slash, cyberpunk, bölcsész sci-fi.
Képi világát tekintve a Monte-Christo grófja animéhez tudnám hasonlítani ...ha az nincs meg, akkor annyit mondhatok, hogy a játék igényes, gyönyörűen illusztrált, egy 19. századi művészeti stílus felhasználásával ... szóval sok benne az arany-sárga.
Játékmenete a Diablóhoz hasonlóan valós idejű, de amin fönt egy csík tele töltődik, az idő megállítható, és megadott mennyiségű cselekvés kiosztható, amit gombnyomás hatására egy másodpercnek megfelelő idő alatt végre hajt hősünk. Ennek köszönhetően a valós idejű játékok dinamikusságát megtartva teszi elérhetővé a körökre osztott játékok stratégiai elemeit.
Van egy élvezhető történet is, de itt nem a narratíva, hanem a felépített hangulat a fontos.
Fogalmazhatunk úgy is, hogy ha az Oxenfree volt az indie játékok Lost-ja, akkor ez kétségkívül az indie játékok Blade Runner-e.
Platformok: PC, PS4, Switch, Alma
Steam ár: 16,79

Subsurface Cicular


Ez egy narratív központú beszélgetős, puzzle játék.
A játékos egy robotot alakít, aki egy metró kocsin ülve robotokkal beszélget és eltűnt robotok után nyomoz.
Bár a játék folyamán nem hagyjuk el a metró kocsit és emberekkel sem találkozunk, a robotokkal (un. Tekekkel) való beszélgetések során viszont elég alaposan megismerjük a világot, amiben vagyunk.
A beszélgetések során kapunk Focus Pontokat, melyek segítségével egy adott témára terelhetjük a további beszélgetéseket. Vannak kisebb-nagyobb fejtörők is, de amennyiben a játékos elakad, a játék nyújt elég segítséget, hogy tudja folytatni a történetet.
A játék rövid, de egy nagyon kielégítő befejezéssel ér véget.
Platformok: PC, Switch
Steam ár: 5,99

Verdikt
A fenti öt játék mindegyike véleményem szerint kiváló. 
A játékokhoz azért Steam árat írtam, mert az egy egységes és megfogható viszonyítási alap, 
valójában többségükkel Nintendo Switchen játszottam.
Remélem, az olvasók közt akad olyan, aki ezek után kedvet kapott a fenti játékok valamelyikéhez, vagy 
hogy beássa magát az indie játékok világába.
Biztos vagyok benne, hogy a közel jövőben ismét bővíthető lesz a lista további öt hasonló minőségű alkotással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése