2016. március 15., kedd

The Spectacular Spiderman

 

Az új Pókember megjelenése az Amerika Kapitány: Polgárháború bemutatójában eléggé felvillanyozott Pókival kapcsolatban, így módot kellett találnom arra, hogy csillapítsam a Pókemberrel kapcsolatos étvágyamat.
Választásom a The Spectaculal Spider-man című rajzfilmre esett.

Első benyomások
Régebben 3 Pókember sorozatba kezdtem bele, de valahogy mindegyiket félbe hagytam. Uncsik voltak, vagy egyszerűen csak idegesítőek voltak benne a karakterek. Ez az első olyan Pókemberrel kapcsolatos sorozat, amit egy húzóra néztem végig. (pedig nem terveztem)
Vágjunk is bele ...


A cselekmény
Az első rész bele is vág az egészbe. Nincs eredettörténet, minimális expozícióval kezdünk. Adott Peter Parker/Pókember az iskola geekje, és barátai Harry Osborn, Gwen Stacy ...valamint Peter legrégebbi barátja, Eddie Brock. (Aki ismeri a Pókember mítoszt tudja, miért emeltem ki Eddiet. Eddig ez a verziója a kedvencem)
Peter kettős életet él. Ha baj van, ő a Pókember, de ha nincs, csupán egy lúzer kocka srác. Életének ezutóbbi része ebben a sorozatban kerül a legjobban tévéképernyőre, sőt szinte ez a központi része.  A Pókemberrel történt események, a megjelenő ellenfelek pedig gyakran ehhez illeszkednek. Mondok egy példát: Pókember egyik ellenfele, Mysterio, a bűvész, az illuzionista pont akkor jön be a képbe, amikor Peter folyamatosan próbálja elterelni a figyelmét a párkapcsolati problémáiról, ahelyett, hogy rendezné őket. Ahogy el is hangzik a rajfilmben, a bűvész úgy hajtja végre a trükkjét, hogy közben valamivel eltereli a figyelmed. Persze több ilyen Parker magánélet - Pókember ellenfél analógia is található. Még mielőtt megilyednétek, hogy túlzottan elkezdene csöpögni a nyál, itt Pókember vicces!!! Voltak pillanatok, ahol szó-szerint felnyerítettem, pedig én eléggé humor sznob vagyok.
Sajnos előre fel kell hívnom a figyelmet. Csak úgy, mint a többi kedvenc rajzfilm/animációs sorozatom (Spawn The Animated Series, Green Lantern The Animated Series, Metalocalypse, stb.) ez is befejezetlen. Az eredetileg 65 részesre tervezett sorozat 26 (2 évad * 13) rész után félbeszakadt licensz problémák és egyéb okok miatt. ... cserébe viszont azt mondhatom, hogy egy nagyon minőségi évadzáróval búcsúzott a sorozat, ami hagy elvarratlan szállakat, de leglább az évad cselekményét szépen lezárja.

Animáció
A sorozat dizájnja eléggé stilizált, letisztult. Számomra, ami fura volt, hogy voltak részek, amikre valószínűleg több pénzt és időt fektettek. Úgy tudnám megfogalmazni, hogy ilyen flashes, Cartoon Networkos szinten áll animációban, de így hébe-hóba vannak részek/jelenetek, ahol majdhogynem Disney minőségű animációt látok. Egy kérdés merült fel bennem. "Miért nem lett az egész cucc ilyen?" Kérdésemre valószínűleg anyagi jellegű válaszokat kapnék.

Englishül nézd!
Megragadnám a szót, hogy vagizzak vele, hogy akkor hipster vagyok, hogy eredeti nyelven néztem.
.... nah, jó, most komolyan. A cucc angol szinkronja tökéletes. Josh Keaton Pókemberként olyan számomra, mint Steve Blum Rozsomákként, vagy Nolan North Deadpoolként, vagy Keith David Spawnként. Ő a karakter meghatározó rajzfilmes hangja! Steve Blum és Keith David amúgy adnak is hangot benne. Magyarul nem láttam, de feltételezem, hogy ebbe sem fektettünk túl sok energiát.



Összefoglalva
Számomra ez "A" Pókember rajzfilm. Voltak benne mondatok, melyekről biztosan tudom, hogy az eredeti Stan Lee képregényekből lettek szó szerint átemelve. A Pókruha kinézetéhez elemeket véleményem szerint egyaránt a régi Steve Ditko féle képregényekből és az Ultimate Spiderman képregényekből is merítettek, úgy hogy végül egy egységes összhatást keltsen. Még urunk és vezérünk Stan Lee is cameozott benne.
Bár voltak helyek, ahol szándékosan eltértek a képregénytől, ezeket indokoltnak éreztem, illetve az alkotóknak több helyen is licenszeket kellett egy-egy átírással megkerülniük. (pl. egy nem elérhető karakter egy másik hasonlóval pótolni)
Szórakoztató, szerethető .... rajongóknak kötelező, de ha valaki csak részben ismeri a Pókembert (ismeri az origin-sztoriját) és szeretne a karakterben jobban elmélyülni annak is szívesen ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése