2013. július 9., kedd

Filmek, filmek, filmek ...


"Nevezd meg a kedvenc filmed és megmondom ki vagy!" - Puzsér Róbert

A filmeket mindnyájan szeretjük, de mindenkinek megvan a saját ízlése.
Hagy mutassak a saját repertoáromból 10-et:

A dráma egy az ugyanilyen című könyv alapján készült, melyet Dan Milman írt, megtörtént események alapján.
A történet egy eleinte kicsapongó életet élő sportolóról szól (nevezetesen Dan), aki a történet közben balesetet szenved, mely következtében abba kell hagynia a sportot. Ezt a fiút egy Szókratész becenevű öreg benzinkutas kezdi el nevelgetni és segíteni neki, hogy újra tornázhasson. A film a Dan által megtapasztalt tanulságokról szól, melyek végül elvezetik őt a tolószékből az olimpiáig.
Remek film, fontos mondanivalóval. Nézzétek meg!

A népszerű buddhista filozófiát is feszegető sci-fi, nagyon könnyen belopta magát a szívembe.
Látványos, szintén fontos mondani valóval rendelkezik és ... Neo!
Neo, a teljesen szürke életet élő hacker élete egyszer csak felborul, amikor szembesül vele, hogy a világ amiben eddig élt csupán csak illúzió. A Matrix egy mesterségen, számítógépekkel létrehozott világ, ami börtönül szolgál a benne élő embereknek. Egy prófécia szerint egyszer eljön a kiválasztott, aki képes lesz uralni a Matrixot a puszta gondolatával. Talán Neo lesz az?
A film nagyon sok ötletet más sci-fikből "lop" és továbbá készült hozzá két kevésbé jól sikerült folytatás.
Ennek ellenére azt mondom, mindenféleképp érdemes rá szánni az időt, legalább erre, az első részre.

Bár a Star Wars alap trilógia mindegyik része fantasztikus, sokan ezt a részt emelik ki a legjobban sikerültnek.
A leglátványosabb epizód a három közül és szerintem ez a rész tartalmazza a legtöbb tanítást az erőről, ami leginkább a Taóra emlékeztet engem. Nem mutatom be részletesen ezt a filmet, hiszen a Star Warst nehéz nem ismerni. 
(Ha valaki mégsem látta trilógiát, annak ajánlom Szirmai Gergő úr kritikáját:

A triológia első része, melyben Marty McFly egy középiskolás diák, véletlenül vissza utazik a múltba barátja a Doki, azaz Emmett Brown időgépének segítségével. Miután Marty a múltban meghiúsítja szüleinek találkozását, feladatává válik azok összehozása és utána a jövőbe való visszajutása, melyben az akkori Emmett Brown áll segítségére. 1985-ös film létére eléggé jóra sikerült sci-fi/vígjáték.

A távoli jövőben járunk, ahol a fúziós technológia fedezi a világ energia szükségletének több, mint 70%-át, ehhez azonban, szükséges egy fajta anyagot a Holdon bányászni.
Hősünk Sam Bell, egyedül állomásozik a Holdon. Szerződése 3 évre szól, utána mehet vissza a Földre. Minden megváltozik azonban, amikor szembe találkozik önmagával és kiderül, hogy ő csupán csak egy klón, akit 3 évig használnak, eltüntetnek és újat küldenek a helyére, akit szintén 3 évig használnak, hogy bányásszon a Holdon. Vajon a két Sam mit fog tenni?
Kiválló drámai elemeket tartalmazó sci-fi.

Philip K. Dick novellája alapján készült sci-fi, főszerepben Ben Affleck-el.
Ebben a filmben is a távoli jövőben járunk.
Ben Affleck egy mérnök, aki úgy tervez dolgokat, hogy miután azok elkészülnek, törlik a munkálatokkal kapcsolatos emlékeit, hogy más céget azokat ne tudják megszerezni. Azonban a legutóbbi ilyen munkáján történt valami, amire nem emlékszik és amiért mindenki rá pályázik és persze a legfontosabb, hogy ami miatt, lemondott a pénzről és egy halom kacatot küldött magának. Kérdés, hogy vajon mit tervezhetett?

Főszereplőnk egy extraktor, olyan ember, aki képes bemenni mások álmába, onnan információt szerezni és megosztani azzal, aki fizet neki.
Most azonban más megbízást kap, ötletet kell bevinni más fejébe, mégpedig azt, hogy ossza fel az apja cégét. Kell hozzá egy jó terv és egy nagy csapat!
Érdekes film, látványos megvalósítás, jó történet és remek fordulatok, ezek jellemzik az Eredet című filmet.

Mindenfélekép szerettem volna egy képregény adaptációt is említeni. Bár kedvenc képregény hősöm Spawn, azonban a róla készült film egyáltalán nem éri el azt a színvonalat, amit a képregény nyújt.
... ellenben a Vasemberrel, mely messze túlszárnyalja az alapművet!
A Star Industries fő tulajdonosa Tony Starkot, miután foglyul ejti a csoport terrorista, épít egy páncélt, melyet melyben nagy erőre tesz szert, ezt később otthon is újra építve és feljavítva lesz ő a vasember, aki felveszi a harcot a "gonosszal". Első sorban a cégén belüli kapzsi emberekkel és a közel-keleti terroristákkal.

A nagyon távoli jövőben járunk, ahol az emberek és egy hüllőszerű idegen faj, a drákok háborúznak egymással az űrben. Két űrhajó zuhan le egy lakatlan bolygóra, egy emberi és egy drák. Mindekettőből marad egy-egy tulélő, az ember Willis és a drák Jeriba. A film eleinte kettőjük viszonyáról szól a túlélésért folytatott harc közben a bolygó viszontagságos élővilágában, később hősünk megmeneküléséről.
Számomra nagyon kedves film, mert nagyon aranyos, ahogy a kezdetben két ellenfél a közös kalandok folytán baráttá válik.
Fontos jelenet benne számomra, amikor beszélgetnek arról, hogy a drákok nem párosodnak. Minden példány egyszer csak teherbe esik és egy személyben lesz anya is és apa is, majd Jeriba kifejti azt, hogy ő milyennek látja azt, hogy az embereknek párra van szükségük a szaporodásra. Elgondolkodtató társadalom kritika.
Az amúgy szintén '85-ös sci-fit, nagyon ajánlom nektek, ha szeretitek a műfajt.

Az Alien sorozat második része. Természetesen a maga módján mind a 4 film kiváló sci-fi/horror, de jelen esetben, ezt a filmet kell kiemelnem. Külön csodálatos, hogy mind a négy filmet más és más rendezte és mindegyiken egy picit érződik a rendező sajátos stílusa.
Egy másik bolygón lévő kolóniát leptek el nagy csúnya rovarszerű fekete űrlények (ún. Xenomorphok), amik emberekből kelnek ki és embereket esznek. Egy katonai osztag megy oda kiirtani őket Ellen Ripley társaságban, akinek volt már dolga ilyen lénnyel és túlélte a támadást.
Bár megkezdődik a lények irtása, később kiderül, hogy a pénz embereknek más terveik vannak a lények teljes likvidálása helyett, hiszen milyen értékesek is kutatási szempontból.
Vajon hányan élik túl az újabb összecsapást? 

Remélem, kedvet tudtam csinálni, hogy amiket még nem láttatok a listámról megnézzétek, amiket pedig már láttatok, újra megnézzétek!
Jó filmezést!
Cseri

2013. július 8., hétfő

Mi .. ku? Miku? o.O


Hát ... nehéz erről dologról bármi véleményt is mondani, de mindenképpen megér pár gondolatot.
Ez a fura kék hajú lány a kultúra és a valódi zene halálának előhírnöke vagy lehetőségek tárháza?
... mivel Amy Lee-t egy pár gigás program sohasem fogja helyettesíteni, ezért valljuk be, az első lehetőség kizárt! ;)

Hatsune Miku

Mi a jó édes fene ez?
Vocaloid. A szó maga egyfajta énekszintetizátor programot jelent. Ez a program a dalszöveg és a kotta megadásával képes elénekelni a megadott dalt. Az ilyen programokhoz különböző hangcsomagok léteznek.
Az egyik ilyen hangcsomag, a fent látható Miku. Bár nem Miku az első és az utolsó ilyen Vocal izé, de az egyik legismertebb közülük. Szerintem simán nevezhető már popkultúrális figurának, tekintve, hogy már játékok és "koncertek" is készültek vele.

Mikuk

Személyes vélemény:
Bár magát a figurát már többször is láttam, nem igazán voltam képben mit is takar. Azt tudtam, hogy valami zenével kapcsolatos ... izé, de azt nem, hogy pontosan mi.
Aztán találtam egy ingyenes játék demot, ami egy ilyen ritmus játék volt, mint a guitar hero, csak éppen Mikuval és ezt kipróbálva kellett utána néznem a figura miben létének.
Miután megtudtam, hogy ezzel virtuális éneklő lánykával koncertet is csináltak, muszáj volt felvételt néznem a rendezvényről. ... és Jézusom.
Mindenféleképp látványos, ahogyan ott táncikál, meg ugrál és énekel. A kivetített figura és teljesen 3d érzetet kelt (nem tudom, hogy az ott jelenlévők ezt hogyan érzékelték), de érzelmet nem hiszem, hogy bárkiből is képes lenne kiváltani, ahhoz még fejlődni-e kell, feltéve, ha ez a dolog egyáltalán elérhető egy programozott énekes számára. A hangja is nagyon mű még, mint egy agyon autotune-olt énekes.
Ezek ellenére én látok fantáziát a dologban és talán egyszer készülhet ennek a technológiának a segítségével valami művészi. Ki tudja, talán még meg is érjük! :D

Vocaloidok

Összefoglalva:
Tessék megnézni! Én sem lettem túlzottan a rajongója, szerintem te sem leszel, de érdemes látni, hogy mit eredményez a technológia és a japán kultúra elegye.
Néhány link...
Elders react to Vocaloids (ha tudsz angolul vicces!): http://www.youtube.com/watch?v=wHhluDhVtjU
Hatsune Miku - "Ievan Polkka": http://www.youtube.com/watch?v=SEtjK5rLA3k

Személy szerint tudjátok mire várok? Sexoloid!!! Kutatók és japán perverz fejlesztők siessetek!
Érted, olyan lenne hogy, letöltöd és feltelepíted a ribanc.exe nevű fájlt! A telepítés során kiválasztod a paramétereket, mint a szem és hajszín, mell és derékbőség, stb., majd kivetíti holografikusan és adjad neki!
Ha pedig az asszony rajta kap, jöhet a magyarázat: "jajj dehát szívem, hologrammal nem megcsalás!" XD
Na de félre a tréfát! :D

Ennyit szerettem volna elmondani Mikuról, mindenféleképp kíváncsi vagyok a véleményetekre, szóval ne habozzatok írni vagy kommentelni! :)
Szép napot! ^^
Cseri