2015. augusztus 23., vasárnap

A Marvel Film Univerzum


Most, hogy vége az MCU Phase 2-nek a Hangyával és mindenki várja, hogy elkezdődjön a Phase 3 a Civil Warral, fontosnak tartottam erről a témakörről írni, mert egyre megosztottabb az emberek véleménye a Marvel filmekről. Jelen esetben a csak a Marvel Cinematic Universről szeretnék írni. (Tehát a Bosszúállók és a kapcsolódó filmek, sorozatokról)

Közvélemény:
Rengetegen tartják soknak a fél évente megjelenő és egyre sokasodó Marvel filmek számát ... és amennyiben külön-külön kezeljük őket, valóban annak tűnnek, azonban ne felejtsük el, hogy mindegyik film a 2019-ben bekövetkező hatalmas nagy finálét készül megalapozni.
Ha ezt figyelembe vesszük beláthatjuk, hogy nincs könnyű dolga az egyes filmeknek. Folytatnia kell az előző 3-4 filmet és meg kell alapozni a következő 3-4 filmet és mindezek mellett önmagában is élvezhető alkotásnak kell lennie. Szintén nagy probléma, hogy rengeteg rajongói elvárásnak kell úgy megfelelnie, hogy közben szükség szerűen el is kell térnie a képregényektől.

Cinematic Universe Idővonal
(Bár a még meg nem jelent filmeket tekintve kissé hiányos. A Doctor Strange filmet homály fedi, nem tudjuk, hogy fog kapcsolódni, a nagy egészbe, Pókember még nem szerepel rajta, és a Civil Warban is több hős részt vehet.)

Bár izgalmas és lenyűgöző, ahogy ezek a filmek kapcsolódnak egymáshoz, ennek a dolognak rengeteg hátulütője van. Többek között nem minden karakter kidolgozására jut idő, így az alkotók sokkal inkább dolgozzák ki azokat a hősöket, akik több film erejéig is visszatérnek, mint azokat az ellenfél szereplőket, akik csak a film végéig foglalnak helyet eme tágas világban. A Marvel filmeknek e tulajdonságát gyakran hánytorgatják fel a különféle kritikusok, bár engem a hősök egymáshoz való viszonya, egymásra való reakciója nagyban kárpótol a gyakran felszínesen megírt bosszokért cserébe.

Problémája az is, hogy pontosan tudjuk, azok a hősök nem fognak meghalni, akiknek szerepük lesz még Thanos ellen, bár ezzel a negatívummal a Star Wars előzményfilmek is rendelkeztek.

Szintén pozitívuma a szériának, hogy minden hős más műfajt képvisel. Captain America a kém-filmekét, Vasember a Sci-fit, Thor a klasszikus fantasyt, a Galaxis őrzői az űroperát, Hangya a tolvajfilmekét, Doctor Strange valószínűleg a dark fantasy képviselője lesz, Hulk pedig .... Hulk zúz!

Személyes megélés:
Amikor megnéztem a Vasembert és a Hihetetlen Hulkot, felizgatta a fantáziámat a sok utalás a filmek között (főleg Tony megjelenése a Hulk végén), azonban még akkor sem hittem el, hogy a Bosszúállók létre fog jönni, amikor a Vasember 2 post-credit jelenetében megtalálják Thor pörölyét. Szinte varázslat volt, amikor a hősök valóban egyesültek. Most meg már csak kapkodom a fejem, hogy az univerzum, hogy bővül tovább és hogy alapozza a nagy Thanos elleni finálét, ahová minden szál összefut.

Végszó:
Szóval a legjobbakat remélem a Cinematic Universnek. Szeretettel várom a legújabb Bosszúállót: Pókembert, a Cumberbatch által játszott Doctor Stanget, reméljük, hogy Captain Marvel nem más lesz, mint Ronda Rousey és hogy feltűnnek még olyan hősök, mint Adam Warlock, Nova. de legfőképpen várom az egész univerzum 2019-es hatalmas fináléját!
.... és persze kívánok még sok sok évet Stan Lee-nek, hogy láthassa életművét beteljesedni a mozivásznon! (meg persze, hogy cameoival mosolyt csaljon arcunkra)