2013. november 30., szombat

Perusona ( ペルソナ )


Pá-bá-bá-bámmm!
Az Atlus bejelentette, hogy az új Persona játék megjelenése 2014 Telére várható PlayStation 3 platformra! És miért vagyok izgatott egy olyan játék új része miatt, amiről sokan még csak nem is hallottak? Mert egy olyan játék szériáról van szó, ami indokolatlanul ismeretlen a széles tömegek számára.

Én és a játék:
Bár szerény személyem eddig csak PlayStation 2-re megjelent Persona játékokkal játszott, tehát a 3. (3 FES) és 4. résszel, borzasztóan megkedveltem a szériát. Egy főiskolás évfolyamtársam ajánlotta a játékokat kipróbálásra. Bár eleinte vonakodtam tőle, a játék gyorsan beszippantott. A megvalósítás, az alapkoncepció, a fejenként legalább 90 órás játékidő (ez nem vicc, ilyen hosszú egy kampány!), a zene, a látvány, a világ ...
és még sorolhatnám. ... ideje elkezdeni tényleg a játékról beszélni!

Per-So-Na ... tá-dám-dám-dá-dááám *epic guitar solo starts*!
A játék egy szó szoros értelmében vett körökre osztott szerepjáték, ami mai napig egyedi. De mitől is?
A géjm teljesen átemelte mai korokban játszódó shonen animék kliséjét és felváltva vagyunk átlag iskolás emberek és világot megmentő hirók. De még ennél is tovább megy, mert a napok telnek, naptáron számoljuk az időt, minden nap hasznos, emellett tudnunk kell beosztani is az időnket. Időt kell szánni a tanulásra (különben rossz lesz az iskolai teljesítményünk), a harcokra (mert questek, story, meg level up), a pihenésre (különben minuszokat kapunk és akadályozza a fenti két cselekvést) és nem utolsó sorban a szociális életünkre (a Social Linkek miatt, de erre még visszatérek, mert a játék egy fontos aspektusa).

 Persona 3

De még nincs vége a felsorolásnak!
A játék koncepciójában találkozhatunk Jung féle pszichológiával, Tarot kártyával és részenként három Müller Péternyi mögöttes tartalommal! (megint nem túlzok!)
A részek összefüggés, hogy a világban vannak Persona használók, akik a Shadow-k ellen tudnak harcolni (because C.G. Jung, that's why!), úgy hogy megidézik Personájukat, ami a pszichéjének megtestesülése!
A fent említett általam játszott két részben a főszereplő képes váltogatni a Personáját, csak úgy, mint Ash a Pokemonjait, emellett a a főhős emberekkel ismerkedve képes Social Linkekre szert tenni. Ez utóbbi úgy néz ki, hogy minél erősebb köteléket alakítunk ki egy emberrel, annál nagyobb a hozzá tartozó S. Linkünk. És hogy függ ez a kettő össze?

Persona 4

... most érünk a célegyenesbe!!!!
Minél nagyobb szintűek az S.Linkjeink, annál több pluszt kapnak a hozzá kapcsolódó Personáink. Röviden, tömören, könnyen érthetően és dióhéjban, minél jobb a szociális életünk, annál erősebbek vagyunk harc közben! Mert hát ugye, az emberi kapcsolatok befolyásolják a személyiséget.
Ellentmondásosnak hangzik, de nincs még egy játék, ami ennyire hangsúlyozná a szociális élet fontosságát, mint a Persona játékok (amik darabonként 90 órát vesznek el belőle!).
A Personák és az S.Linkek amúgy 22 csoportra vannak osztva, melyek a Tarot kártya 22 fő árkanájáról vannak mintázva.

Be Social Madafaka!
Az emberekkel való ismerkedés a tradicionális japán randiszimulátorokhoz hasonlít. Lehet barátnőnk, lehetnek mély és erős barátságaink, de ejthetünk olyan szarvashibákat is, amelyektől az adott illető egy életre elfordul tőlünk. Egyszer volt egy barátnőm, akivel játékon belül 3 hétig tartott kibékülni, ezalatt pedig elmaradt a hozzá tartozó Personáknak járó bonus XP. Mindez történt azért, mert lefújtam, egy már megbeszélt randit, mert másra kellett az idő. ... ezek a nők.
Erotikus tartalom nem igazán van, de a játék finoman utal, ha ... szal tudjátok.

Azért a Persona alkotói nincsenek fából! Vannak itt esztétikus jányok is!

... és még:
Jelent még meg egy Persona 4 Arena nevű fighter game Playstation 3-ra, melyben a P3 és P4  karakterekkel gyepálhatjuk egymást. Anime adapticiók is vannak, de mivel tartottam attól, hogy megnézzem őket, ezért nem tudok sokat nyilatkozni róluk!

Kinek ajánlom?
Bárki aki szereti a japán cuccokat, shonen animéket, rpg-ket, humoros történeteket, van fölös 90 órája és rendelkezik PS2-vel vagy PSP-vel, próbálja ki ezeket a játékokat! A Death Note fanok élni fogják a P4-et, mivel misztikus halálesetek okát és elkövetőjét kell kinyomozni ... majd lezúzni a francba!

Remélem valaki kedvet kapott! Kösz, az olvasásért!


Cseri