2013. június 24., hétfő

Gőz vagy Gáz? Néhány szó a Steampunk-ról!

"Out with the new! In with the old!"  (Abney Park - Steampunk Revolution)  

Nos ... A Steampunk a tudományos fantasztikus [röviden sci-fi] műfaj egy válfaja.
Sajátos stílusa a Vadnyugatot vagy a 19. századi Angliát helyezi modern köntösbe. Jellemzőek rá a korabeli ruhák, gőzgépek, fogaskerekek és a szintén erre a korra jellemző védőszemüvegek.

ilyesmi hangulatú világra gondoljatok

Személyes véleményem:
Jómagam sokáig nem voltam eme stílus túlzott kedvelője. Abszurdnak tartottam egy olyan alternatív világot, ahol a modern technika problémáit 19. századi gépek segítségével hidalják át.
... azonban rövid idő múlva megtetszett dolog sajátos hangulata miatt. Van egy szépsége. :D




   
 Popkultúrális alakok Steampunk ábrázolása: Naruto, Bleach, Vasermber

Néhány zenei előadó:
Jómagam csak az Abney Parkot és a Steam Powered Giraffe-ot ismerem. Őket színvonalasnak is tartom. Érdemes őket megnézni és hallgatni, sajátos hangulat és jó zene jellemző rájuk. Essen is róluk néhány jó szó!
A Steam Powered Giraffe folk rockos stílusú zenét játszik, melyet pantomimes és kabaré elemekkel adnak elő. Hallgathatóak, mókásak és jól megkoreografált produkciójuk dicséretet érdemel.
Az Abney Parkot világzenei és industrial zenei világ jellemzi. Ők kezdetben goth-industrial zenében kezdték, majd később álltak erre a stílusra. Jobban áll nekik!
                       Steam Powered Giraffe                                                            Abney Park

Filmek, sorozatok, animék:
Ezen a téren legfőképp a Gőzfiú (Steamboy) című japán animével szoktak dobálózni, ami amúgy nézhető, csupán a magyar szinkronja lett élvezhetetlen. (legalábbis számomra)
Szokták még említeni a Vadiúj vadnyugatot, főszerepben Will Smith-el (lehet nem ártana megnéznem) , a Vissza a Jövőbe trilógia harmadik részét (ezt lájkuljuk ^^).
... deeee többek között a Hellboy 2: Az arany hadsereg és a Full Metal Alchemist című manga/anime sorozat is rendelkezik Steampunkos elemekkel.
Könyvek is vannak a témában, de mivel sajnos személy szerint én még nem olvastam ilyet, ezért nem tudok ajánlani. Hülyeséget meg nem szeretnék mondani.

 
Gőzfiú (Steamboy)

Válfajok és kapcsolódó stílusok:
A Dieselpunk hasonló műfaj, mely a Világháborúk idei stílusra és technológiára hajaz, a Clockpunk pedig a reneszánsz korral teszi ugyan ezt.


        
                           Dieselpunk                                                                    Clockpunk          

Ba-ba-ba-baaammm:
Ennyit szerettem volna mindenféleképp mesélni nektek.
Ha érdekel titeket a fent említettek közül valami, gőzerővel nézzétek meg ezt a pár linket:




Köszi, ha elolvastad! Reagálj, írj, üzenj ... ha tetszik, vagy ha hiányolsz valamit a cikkből! ^^
Szép napot! ;)

Cseri

2013. június 6., csütörtök

Mass Effect - Paragon Lost


I'm Commander Shepard and this is my favorite blog in the Citadel!

A Mass Effect korunk egyik legnépszerűbb science-fiction rpg-je. A játék több platformon is megjelent, rengeteg bővítménnyel és DLC-vel. A játék világa bő, a karakterek szerethetőek, a lehetőségek végtelenek és a történet is jó lett. Sok könyv és képregény kötődik hozzá... de most a játékhoz készült rajzfilmről szeretnék írni, mely James Vega elő sztoriját dolgozza fel.

A Mass Effect játékról:
Egy nagyon sokak által ismert sci-fi rpg-ről [role play game] beszélünk, melynek főszereplője a játékos által testreszabható Commander Shepard. Játék kezdetén a megadhatjuk a nemét, keresztnevét, kasztját, és egész részletesen kidolgozhatjuk megjelenését. Hősünk vezetékneve a párbeszédek szinkronizálhatósága miatt fix. Mentés konverzió van a játékok közt, vagyis karakterünket elég egyszer megtervezni, később játszhatunk ugyan ezzel a Shepardel a második és harmadik részben is, valamint a korábbi részekben hozott döntéseink kihatással lehetnek a későbbi részek eseményeire.

A játékok története:
A 3 játék a Normandy űrhajó parancsnokának, Shepard harcát, követi nyomon a Reaper nevű szintetikus faj ellen, akik 50.000 évente legyalulják a galaxis civilizált lényeit, és az általuk létre hozott organikus Collectorok ellen, akik emberi kolóniákat rabolnak el, "kísérleti célokból".
A játékban található küldetések vagy ennek a háborúnak az előre vitelét, vagy a legénység tagjainak való segítést, vagy új tagok beszerzését szolgálják.

A 3 játék alatt szereplő összes csapattag, középen Sheparddel

Játékmód:
A játékok közben ürhajónkkal szabadon utazgathatunk az ürben, járkálhatunk az űrhajónkon, beszélgethetünk a legénységgel, de le is szálhatunk bólygókra. A párbeszédek alatt választhatunk, hogy miket mondunk beszélgető partnerünknek, vagy mit cselekszünk. Döntéseink formálják Shepard jellemét, így Paragon illetve Renegade pontokat kaphatunk értük. Minél több ilyen vagy olyan pontunk van, annál több válasz lehetőség válik elérhetővé, sőt Shepard külső megjelenésére is hatással van.
Rengeteg küldetést elvállalhatunk, melyre mindig csak a legénységünk általunk választott két tagját vihetjük magunkkal, akik mind mind különböző képességekkel rendelkeznek.
A küldetések között pedig akár szerelmi szálba is gabalyodhatunk egyik-másik emberünkkel... és a világ is hatalmas és kidolgozott, melyet bejárhatunk, tele mellék küldetésekkel és érdekes helyszínekkel. 

Paragon Lost:
Ez egy japán és amerikai koprodukció, így egyaránt hívhatjuk animének és rajzfilmnek is, bár jómagam az utóbbi mellett vagyok.
A rajzfilm főhőse a Mass Effect 3 játékból ismert James Vega. Időben a játék második része alatt járunk, amikor mindenki úgy hiszi, Shepard halott. Ebben az időben a Collectorok [magyar fordításban Gyűjtögetők] embereket rabolnak el, kolóniákat hagynak üresen. Az egyik ilyen kolónián szolgál Vega, aki csapatával felveszi a harcot, eme csúnya rovarszerű gonosz űrlényekkel.

Jelenet a rajzfilmből. Vega (jobb oldalt) és osztaga készülnek a bevetésre.

A rajzfilm tartalmából:
Az egész történetéről annyit, hogy láthatjuk az osztag első küldetését, ahol egy kolóniát mentenek meg, a Blood Pack nevű magukat zsoldos hadsereggé kinőtt rabló banda támadásától, majd később ugyan ezen a kolónián kell a civil lakosságot megmenteni a Collectoroktól. ... a történetről többet nem tudok mondani.
Aki játszott az ME3-al, az pontosan tudja, hogy végződik, így egyáltalán nem izgalmas, hiszen pontosan tudjuk, ki fog meghallni és ki marad életben az egész befejeztével.
Pozitívuma viszont, hogy szerintem látványos, bár a CGI-t hanyagoltam volna. Jó rajzfilmben nézni, ahogy a játékban előforduló karakter kasztok harcolnak az ellenfelek ellen. Szintén tetszett, hogy a végén Vegának fontos döntést kell hozni, ami a Mass Effect játékokra nagyon jellemző.
Találkozunk a Cerberus szervezet egyik ügynökével is, sőt a fenti Blood Pack elleni csatából foglyul ejtett krogan [batár nagy űrlény] is csatlakozik a harcban.

Összefoglalva:
A történet nem túl csavaros, viszont ajánlom mindenkinek aki szereti a Mass Effect univerzumát.
Még ha eddig unalmasnak is találta Vega karakterét, a rajzfilm után biztosan jobban megkedveli. Aki pedig szereti Vegát, annak kötelező, hiszen itt bőségesen repetázhat belőle. Annak ellenére, hogy nekem egy kicsit eltért a játékbeli jellemétől, nagyon bejött. ;)
Az IMDB értékelése szerint 5,4-et kapott a cucc. 


Remélem többen kedvet kaptok egy laza hétvégén megnézni a Mass Effect univerzum eme darabkáját! ^^
További szép napot nektek és jó filmezést!


Cseri